Sernik na zimno z truskawkami to dobry pomysł na deser, jeśli nie masz piekarnika i chcesz przygotować coś słodkiego dla swoich bliskich. Stworzenie go krok po kroku naprawdę nie jest trudne, a następnie możesz podać go na eleganckiej porcelanie.
Co jest potrzebne na sernik na zimno z truskawkami?
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 120 g biszkoptów
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki żelatyny
- 1 galaretka truskawkowa
- 500 g truskawek
- 1 saszetka cukru wanilinowego
- Pół szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki mleka
Jak zrobić sernik na zimno?
Truskawki umyj pod bieżącą wodą, osusz za pomocą ręcznika papierowego i oderwij szypułki. Przygotuj tortownicę. Ułóż na niej papier do pieczenia, a następnie warstwę biszkoptów. W garnku (np. wchodzącym w skład zestawu MODEL) zagotuj mleko. Odstaw je z ognia, dodaj żelatynę i mieszaj do momentu, aż się rozpuści.
Wymieszaj w misce twaróg, śmietankę, cukier trzcinowy i wanilinowy. Do płynnej żelatyny dodawaj stopniowo po jednej łyżce masy serowej, cały czas mieszając (do mieszania polecamy akcesoria Gerlach NATUR). Następnie wsyp do niej połówki truskawek i ponownie wszystko wymieszaj.
Przełóż masę do tortownicy i wyrównaj górę sernika szpatułką silikonową. Wstaw deser na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj galaretkę truskawkową zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Gdy sernik stężeje, wyjmij go z lodówki, udekoruj truskawkami i zalej galaretką. Ponownie wstaw do lodówki, aby galaretka stężała. Sernik na zimno z truskawkami gotowy do podania!
Jakie truskawki wykorzystać?
Najlepiej wykorzystaj świeże, polskie truskawki – takie są najsmaczniejsze! Jeśli jednak nie masz do nich dostępu, bo np. skończył się już sezon, spróbuj wykorzystać mrożone. Zazwyczaj smakują one zdecydowanie lepiej, niż te, które są dostępne przez cały rok w sklepach.
Czy może być śmietanka 12 lub 18%?
Nie! Tworząc desery, bardzo ważne jest to, aby używać śmietanki z wysokim poziomem zawartości tłuszczu. To w znacznym stopniu wpływa na smak oraz konsystencje.
Dlaczego wykorzystuje się cukier trzcinowy do deserów?
Cukier trzcinowy ma karmelowy smak. Z tego powodu doskonale pasuje do deserów i nie warto zastępować go białym. Zwłaszcza, że jest obecnie łatwo dostępny!