Składniki:
Spód
- 2 paczki ciasteczek Oreo (5 ciastek zostawić do dekoracji)
- 50 g masła
Ciasto
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
Dekoracja
- 5 ciasteczek Oreo
- 200 ml śmietany kremówki
Jak przygotować sernik Oreo?
Spód
Rozpocznij od przygotowania spodu z ciasteczek Oreo. Usuń z nich nadzienie i umieść w blenderze. Zblenduj je tak, aby były drobno pokruszone. Na spód będziesz potrzebować ok. 150 g skruszonych ciastek (pozostałe zostaną użyte do dekoracji).
Rozpuść masło w rondelku i wlej je do rozkruszonych ciastek. Dokładnie wymieszaj ze sobą oba składniki.
Wyłóż formę brązowym papierem do pieczenia. Do tego wypieku polecamy silikonowe formy Gerlach SMART np. tortownicę o średnicy 23 cm. Ułóż na niej masę, która powstała z ciastek i przyciśnij ją mocno do spodu. Następnie wstaw formę do lodówki.
Na zdjęciu: Silikonowa forma do pieczenia tortownica 23cm SMART
Masa serowa
Jajka roztrzep trzepaczką do jajek (np. trzepaczką Gerlach NATUR) lub użyj miksera. Stopniowo dodawaj do nich twaróg, a później resztę składników – śmietanę, ekstrakt wanilinowy oraz cukier. Zmiksuj całość na gładką masę.
Na zdjęciu: Trzepaczka NATUR
Wyjmij tortownicę z lodówki i na spód z Oreo wylej masę serową. Rozprowadź ją równomiernie na całej powierzchni.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni i włóż do niego ciasto na 60 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i wystudź, zanim przystąpisz do dekorowania.
Dekoracja
Powierzchnię sernika udekoruj równomiernie pokruszonymi ciastkami Oreo.
Ubij śmietanę kremówkę na sztywny krem. Przełóż ją do rękawa cukierniczego lub specjalnej szprycy i udekoruj wedle uznania, np. tworząc na powierzchni niewielkie kwiatki.
Na środku umieść jeszcze kilka całych ciasteczek.
Sernik Oreo przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje schłodzony.
Możesz go podać, korzystając z zastawy Gerlach – polecamy widelczyki do ciasta np. z linii Celestia.
Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 6 szt. CELESTIA