Składniki:
Spód
- 2 paczki ciasteczek Oreo (5 ciastek zostawić do dekoracji)
- 50 g masła
Ciasto
- 500 g twarogu z wiaderka
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- Pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego
Dekoracja
- 5 ciasteczek Oreo
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie:
Spód
Aby przygotować spód, z ciasteczek Oreo usuwamy nadzienie i wrzucamy je do blendera. Blendujemy, aż ciasteczka będą bardzo drobno pokruszone. Na spód potrzebujemy ok. 150 g skruszonych ciasteczek, natomiast reszta pozostanie do dekoracji.
Rozpuszczamy masło w rozgrzanym rondelku.
Do ciasteczek wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.
Potrzebować będziemy tortownicy o średnicy 23 cm. Wykładamy tortownicę brązowym papierem do pieczenia.
Następnie układamy na niej masę z ciasteczek, przyciskając je mocno do spodu.
Wstawiamy tortownicę do lodówki.
Masa serowa
Jajka roztrzepujemy trzepaczką do jajek lub mikserem. Dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksująć. Następnie dodajemy resztę składników: śmietanę, ekstrakt wanilinowy oraz cukier. Miksujemy całość na gładką masę.
Wyciągamy tortownicę z lodówki i wylewamy powstałą masę serową na spód Oreo, wyrównujemy.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C i wkładamy ciasto na 60 minut.
Następnie wyciągamy je i studzimy.
Dekoracja
Dekorujemy całą powierzchnię sernika pokruszonymi ciasteczkami Oreo i wygładzamy.
Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywny krem, wkładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto wedle uznania (na przykład możemy dekorować ciasto małymi kwiatkami).
Na koniec przyozdabiamy sernik na środku kilkoma całymi ciasteczkami Oreo.
Sernik przechowujemy w lodówce.
Wskazówka:
Do wybierania masy sernikowej polecamy szpatułkę silikonową Natur.