0

Sernik Oreo

Składniki:

Spód

  • 2 paczki ciasteczek Oreo (5 ciastek zostawić do dekoracji)
  • 50 g masła

Ciasto

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego

Dekoracja

  • 5 ciasteczek Oreo
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie:

Spód

Aby przygotować spód, z ciasteczek Oreo usuwamy nadzienie i wrzucamy je do blendera. Blendujemy, aż ciasteczka będą bardzo drobno pokruszone. Na spód potrzebujemy ok. 150 g skruszonych ciasteczek, natomiast reszta pozostanie do dekoracji.

Rozpuszczamy masło w rozgrzanym rondelku.

Do ciasteczek wlewamy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy.

Potrzebować będziemy tortownicy o średnicy 23 cm. Wykładamy tortownicę brązowym papierem do pieczenia.

Następnie układamy na niej masę z ciasteczek, przyciskając je mocno do spodu.

Wstawiamy tortownicę do lodówki.

Masa serowa

Jajka roztrzepujemy trzepaczką do jajek lub mikserem. Dodajemy stopniowo twaróg, cały czas miksująć. Następnie dodajemy resztę składników: śmietanę, ekstrakt wanilinowy oraz cukier. Miksujemy całość na gładką masę.

Wyciągamy tortownicę z lodówki i wylewamy powstałą masę serową na spód Oreo, wyrównujemy.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C i wkładamy ciasto na 60 minut.

Następnie wyciągamy je i studzimy.

Dekoracja

Dekorujemy całą powierzchnię sernika pokruszonymi ciasteczkami Oreo i wygładzamy.

Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywny krem, wkładamy ją do szprycy i dekorujemy ciasto wedle uznania (na przykład możemy dekorować ciasto małymi kwiatkami).

Na koniec przyozdabiamy sernik na środku kilkoma całymi ciasteczkami Oreo.

Sernik przechowujemy w lodówce.

Wskazówka:

Do wybierania masy sernikowej polecamy szpatułkę silikonową Natur.

Szpatułka silikonowa Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności