0

Soczewica z pomidorami i pancettą

Składniki:

  • 200g chudego, włoskiego boczku pancetta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
  • 20 g posiekanej, świeżej bazylii
  • ½ łyżki posiekanej, świeżej szałwi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g soczewicy
  • 400 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 pomidorów
  • Ocet winny

Jak przygotować soczewicę z pomidorami i pancettą?

Pancettę pokrój w kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni (np. Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki pokrojonego boczku, tak aby stał się chrupiący.

Soczewica z pomidorami i pancettą – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Zdejmij z patelni 1/3 pancetty i odłóż ją na bok.

Obierz i posiekaj czosnek oraz świeże zioła (pomocny może okazać się tasak do ziół z deską Natur). Dodaj je na patelnię razem z soczewicą i smaż przez chwilę na dużym ogniu.

Soczewica z pomidorami i pancettą – Tasak do ziół z deską NATUR

Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
 

Zmniejsz ogień i wlej czerwone wino, a także bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez 40 minut, aż soczewica zmięknie.

Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy. Wymieszaj składniki i gotuj przez kolejne 10 minut.

Na koniec dopraw danie solą, pieprzem oraz octem winnym.

Soczewica z pomidorami i pancettą to pyszne danie, które możesz udekorować listkami świeżej bazylii i odstawionymi wcześniej kawałkami pancetty.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności