Składniki:
- 200g chudego, włoskiego boczku pancetta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
- 20 g posiekanej, świeżej bazylii
- ½ łyżki posiekanej, świeżej szałwi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g soczewicy
- 400 ml wytrawnego wina czerwonego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 pomidorów
- Ocet winny
Przygotowanie:
Kroimy pancettę w kosteczkę.
Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni i smażymy boczek, aby stał się chrupiący.
Odejmujemy 1/3 ilości boczku z patelni i odkładamy ją na bok.
Obieramy i siekamy czosnek. Myjemy i siekamy zioła.
Dodajemy czosnek, zioła, soczewicę na patelnię i smażymy przez moment na dużym ogniu.
Wlewamy czerwone wino oraz bulion na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut aż soczewica stanie się prawie miękka.
Następnie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kosteczkę.
Dodajemy pomidory na patelnię z soczewicą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.
Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem, dodajemy odrobinę octu winnego do smaku.
Każdą z porcji ozdabiamy poszatkowaną bazylią oraz pancettą, którą odstawiliśmy na bok na samym początku.
Wskazówka:
Do wygodnego szatkowania świeżych ziół polecamy nóż szefa kuchni 8" NATUR.