Soczewica z pomidorami i pancettą

Soczewica z pomidorami i pancettą

Składniki:

  • 200g chudego, włoskiego boczku pancetta
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
  • 20 g posiekanej, świeżej bazylii
  • ½ łyżki posiekanej, świeżej szałwi
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 400 g soczewicy
  • 400 ml wytrawnego wina czerwonego
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 5 pomidorów
  • Ocet winny

Przygotowanie:

Kroimy pancettę w kosteczkę.

Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni i smażymy boczek, aby stał się chrupiący.

Odejmujemy 1/3 ilości boczku z patelni i odkładamy ją na bok.

Obieramy i siekamy  czosnek. Myjemy i siekamy zioła.

Dodajemy czosnek, zioła, soczewicę na patelnię i smażymy przez moment na dużym ogniu.

Wlewamy czerwone wino oraz bulion na patelnię i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 40 minut aż soczewica stanie się prawie miękka.

Następnie obieramy pomidory ze skórki i kroimy w kosteczkę.

Dodajemy pomidory na patelnię z soczewicą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut.

Na koniec doprawiamy danie solą i pieprzem, dodajemy odrobinę octu winnego do smaku.

Każdą z porcji ozdabiamy poszatkowaną bazylią oraz pancettą, którą odstawiliśmy na bok na samym początku.

Wskazówka:

Do wygodnego szatkowania świeżych ziół polecamy nóż szefa kuchni 8" NATUR.

Nóż szefa kuchni 8 NATUR


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności