Składniki:
- 200g chudego, włoskiego boczku pancetta
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku
- 20 g posiekanej, świeżej bazylii
- ½ łyżki posiekanej, świeżej szałwi
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 400 g soczewicy
- 400 ml wytrawnego wina czerwonego
- 500 ml bulionu warzywnego
- 5 pomidorów
- Ocet winny
Jak przygotować soczewicę z pomidorami i pancettą?
Pancettę pokrój w kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni (np. Granitex 28 cm z powłoką ceramiczną) rozgrzej olej i usmaż na nim kawałki pokrojonego boczku, tak aby stał się chrupiący.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Zdejmij z patelni 1/3 pancetty i odłóż ją na bok.
Obierz i posiekaj czosnek oraz świeże zioła (pomocny może okazać się tasak do ziół z deską Natur). Dodaj je na patelnię razem z soczewicą i smaż przez chwilę na dużym ogniu.
Na zdjęciu: Tasak do ziół z deską NATUR
Zmniejsz ogień i wlej czerwone wino, a także bulion warzywny. Całość duś pod przykryciem przez 40 minut, aż soczewica zmięknie.
Obierz pomidory ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do soczewicy. Wymieszaj składniki i gotuj przez kolejne 10 minut.
Na koniec dopraw danie solą, pieprzem oraz octem winnym.
Soczewica z pomidorami i pancettą to pyszne danie, które możesz udekorować listkami świeżej bazylii i odstawionymi wcześniej kawałkami pancetty.