Składniki:
- 200 g blanszowanych migdałów
- 1 garść świeżej bazylii
- 200 g sera bursztyn/szafir
- 1 czubata łyżka kaparów konserwowych
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 pomidory Pelati w puszce
- 3 śledziki anchovis lub szprotki polskie z puszki
- 1 duża garść makaronu spaghetti
- pieprz do smaku
- czarne oliwki (opcjonalnie)
Z podanych składników wyjdą ok. 2 porcje.
Jak zrobić spaghetti z pesto pomidorowym z dodatkiem migdałów i anchovis?
Przygotowując to danie, wybierzesz się na słoneczną wyspę Pantellerię. Poza owocami morza widać na niej wiele wpływów z kuchni włoskiej, dlatego jednym z popularniejszych dań jest makaron z pesto.
Zacznij od wstawienia wody i przygotowania makaronu (polecamy garnki SMART STEEL z odczepianą rączką). Może to być spaghetti, ale nie musi – warto sięgnąć po ulubiony rodzaj pasty. Jeśli w trakcie zagrzewania wody chcesz przyśpieszyć cały proces albo zależy Ci na zaoszczędzeniu energii, użyj pokrywki SMART.
Na zdjęciu: Garnki i patelnie SMART STEEL
Rozgrzej patelnię i wrzuć na nią migdały, aby je uprażyć. W trakcie należy zamieszać je kilkukrotnie, aby proces przebiegał równomiernie.
Posól gotującą się wodę i wrzuć do niej makaron. Nie łam spaghetti, jeśli właśnie takiego makaronu używasz i nie mieści się do garnka. Wkładaj je stopniowo, czekając, aż zrobi się miękki. W czasie gotowania się makaronu można zabrać się do przygotowania pesto.
Do przygotowania tego dania polecamy akcesoria NATUR ze szpatułką do mieszania i specjalną łyżką do spaghetti.
Na zdjęciu: Zestaw akcesoriów NATUR
Do uprażonych i lekko ostudzonych migdałów dodaj łyżkę kaparów, 3 małe anchois i odrobinę oliwy ze śledzików. Ponieważ ta jest słona, dalsze przyprawienie potrawy warto pozostawić na koniec. Będąc w Polsce, warto sięgnąć po lokalne sery, takie jak bursztyn lub szafir i dodać je do pesto zamiast parmezanu. Dodaj pomidorki koktajlowe, kilka listków bazylii i 4 pomidorki Pelati oraz ich sos. Na koniec dodaj 3 łyżki oliwy, a następnie zblenduj wszystko na masę. Nie rób tego zbyt długo: nie powinna wyjść zupełnie gładka.
Odcedź ugotowany makaron, nie wylewając z garnka całej wody. Rozgrzej patelnie, wlej na nie pesto. Zaczekaj chwilę, by wszystkie smaki się połączyły. Następnie dodaj makaron z odrobiną wody z garnka i wymieszaj. Dopraw potrawę do smaku wedle upodobań za pomocą pieprzu.
Przed podaniem udekoruj makaron bazylią. Smacznego!

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.