Składniki:
- 4 filety z tuńczyka
- 300 g kaszy kuskus
- 1 cytryna
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki marokańskiej mieszanki przypraw ras el hanout
- Sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Płuczemy mięso z tuńczyka, osuszamy i doprawiamy marokańską mieszanką przypraw ras el hanout.
Nagrzewamy patelnię grillową i smażymy rybę przez 10 minut, aż się ładnie zarumieni.
Przygotowujemy salsę. Obieramy cebulę i czosnek. Kroimy drobno cebulę, czosnek i papryki. Pomidorki przekrajamy na ćwiartki.
W misce mieszamy wszystkie warzywa, dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku.
Gotujemy kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Rybę podajemy z salsą oraz kaszą kuskus. Całość posypujemy świeżą kolendrą.
Wskazówka:
Do przygotowania tuńczyka po marokańsku polecamy patelnię grillową Natur.