Stek z tuńczyka po marokańsku to pomysł na danie z orientalnym twistem, które warto przygotować na obiad. Aby go stworzyć, na pewno przyda się patelnia grillowa – to wygodne naczynie pozwoli Ci przyrządzać potrawy z użyciem mniejszej ilości tłuszczu. Nie zapomnij o zaopatrzeniu się w wysokiej jakości składniki, które w znacznym stopniu wpływają na smak dania.
Co jest potrzebne na stek z tuńczyka po marokańsku?
- 4 filety z tuńczyka
- 300 g kaszy kuskus
- 1 cytryna
- 1 łyżka świeżej, poszatkowanej kolendry
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki marokańskiej mieszanki przypraw ras el hanout
- Sól i pieprz
Jak przygotować stek z tuńczyka po marokańsku?
Mięso z tuńczyka opłucz pod bieżącą wodą, osusz za pomocą papierowego ręcznika i dopraw marokańską mieszanką przypraw ras el hanout. Rozgrzej patelnię grillową np. Natur 28 cm z uchwytem z drewna bukowego. Ułóż na niej rybę i smaż ją przez 10 minut, aż się zarumieni.
Przygotuj salsę. Obierz cebulę, czosnek i drobno posiekaj. Dodaj do nich pokrojoną paprykę oraz pomidorki przekrojone na ćwiartki. Wymieszaj ze sobą wszystkie warzywa. Wlej do nich sok z cytryny, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu. Polecamy garnki z linii MODEL.
Stek z tuńczyka po marokańsku podawaj z kaszą kuskus oraz świeżą kolendrą.
Gdzie kupić tuńczyka?
Do takiego dania, jak to oczywiście nie możesz wykorzystać najpopularniejszego w Polsce tuńczyka w puszce. Zakup filety w lokalnym sklepie mięsnym bądź rybnym. Możesz również spróbować znaleźć go w większych sklepach spożywczych. Kupując rybę, zawsze bezwzględnie zwracaj uwagę na jej jakość! Tuńczyk powinien być możliwie jak najbardziej świeży.
Dlaczego warto używać patelni grillowej?
Przygotowywanie potraw na grillu nie jest niestety możliwe przez cały rok. Dlatego warto mieć pod ręką patelnię grillową. Dzięki niej wykorzystasz do smażenia mniejszą ilość tłuszczu, a przy tym nadasz daniom wyjątkową prezencję i smak. To naczynie naprawdę warto mieć w swoim domu, zwłaszcza jeśli zależy Ci na stworzeniu zdrowych posiłków.
Jaki garnek wykorzystać do gotowania kaszy?
Do gotowania kaszy wykorzystaj wygodny garnek z grubym dnem. Warto również wybrać taki z systemem odcedzania, dzięki czemu gotowanie będzie jeszcze bardziej komfortowe. Postaw na naczynie o wielkości ok. 2-3 litrów.