Składniki:
- 4 x 150 g steka z tuńczyka
- 300 g kaszy kuskus
- Natka świeżej kolendry
- 2 cytryny
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 150 pomidorków cherry
- 1 czerwona cebula
- 1 mango
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Olej roślinny
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Chili
Przygotowanie:
Myjemy cytrynę pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Drugą cytrynę również płuczemy, i kroimy w ćwiartki – będą one nam potrzebne później do dekoracji naszej potrawy.
Myjemy i osuszamy tuńczyka.
Steki z tuńczyka solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego na patelni grillowej i grillujemy steki, aż się ładnie zarumienią.
Wszystkie warzywa i kolendrę płuczemy pod zimną wodą.
Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno.
Papryki i obrane mango kroimy w kostkę.
Pomidorki kroimy w ćwiartki.
Szatkujemy kolendrę.
Warzywa i kolendrę wrzucamy do misy, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i całość skrapiamy oliwą.
Kaszę kuskus gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Gdy wszystko jest już gotowe, podajemy na talerzu kaszę kuskus, sałatkę, stek z tuńczyka i ozdabiamy talerz ćwiartkami cytryny.
Wskazówka:
Do grillowania tuńczyka polecamy patelnię grillowa Natur.