0

Stek z tuńczyka z kaszą kuskus i lekką sałatką warzywną

Składniki:

  • 4 x 150 g steka z tuńczyka
  • 300 g kaszy kuskus
  • Natka świeżej kolendry
  • 2 cytryny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 150 pomidorków cherry
  • 1 czerwona cebula
  • 1 mango
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Olej roślinny
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Chili

Przygotowanie:

Myjemy cytrynę pod bieżącą wodą, przekrawamy na pół. Drugą cytrynę również płuczemy, i kroimy w ćwiartki – będą one nam potrzebne później do dekoracji naszej potrawy.

Myjemy i osuszamy tuńczyka.

Steki z tuńczyka solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego na patelni grillowej i grillujemy steki, aż się ładnie zarumienią.

Wszystkie warzywa i kolendrę płuczemy pod zimną wodą.

Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno.

Papryki i obrane mango kroimy w kostkę.

Pomidorki kroimy w ćwiartki.

Szatkujemy kolendrę.

Warzywa i kolendrę wrzucamy do misy, doprawiamy solą, pieprzem, chilli i całość skrapiamy oliwą.

Kaszę kuskus gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

Gdy wszystko jest już gotowe, podajemy na talerzu kaszę kuskus, sałatkę, stek z tuńczyka i ozdabiamy talerz ćwiartkami cytryny.

Wskazówka:

Do grillowania tuńczyka polecamy patelnię grillowa Natur.

Patelnia grillowa Natur

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności