Tort bezowy z owocami

Tort bezowy z owocami

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 375 g serka Mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g jagód
  • 150 g malin

Przygotowanie:

W misce ubijamy 5 białek. Następnie dodajemy 1 łyżkę cukru i miksujemy przez minutę. Powtarzamy czynność.

Gdy masa będzie już sztywna dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej oraz octu winnego i miksujemy przez 4 minuty.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia. Na każdym z nich rysujemy okrąg o średnicy 22 cm.

Przekładamy masę na narysowane wcześniej okręgi.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni C, włączamy termoobieg i wkładamy dwie blachy do środka na 5 minut.

Po 5 minutach, obniżamy temperaturę do 100 stopni C i pieczemy bezy przez 90 minut.

Wykładamy bezy i odstawiamy do ostygnięcia.

Przygotowujemy krem.

W misce miksujemy śmietankę, serek Macarpone oraz cukier wanilinowy. Masa powinna być błyszcząca, gładka i kremowa.

Kładziemy jeden bezowy spód i smarujemy go kremem (3/4 ilości kremu z miski). Następnie przykrywamy krem drugim bezowym spodem. Spód bezowy smarujemy z wierzchu pozostałą ilością kremu i dekorujemy malinami oraz jagodami.

Wskazówka:

Do przygotowania tortu bezowego z owocami polecamy szpatułkę Natur.

Szpatułka silikonowa Natur


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności