0

Tort bezowy z owocami

Składniki:

  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • 375 g serka Mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2,5 łyżki cukru wanilinowego
  • 250 g jagód
  • 150 g malin

Tort bezowy z owocami – Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.

Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
 

Przygotowanie:

W misce ubij 5 białek. Do sztywnej piany dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle miksując tak, aby nie było grudek.

Tort bezowy z owocami – Zestaw sztućców 24 szt. połysk MANGO

Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk MANGO
 

Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz ocet albo sok z cytryny i miksuj przez ok. 2 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.

Przygotuj dwie blachy. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nich masę w kształcie 2 okręgów (aby ułatwić sobie pracę, możesz na papierze narysować 2 równe okręgi o średnicy 22 cm).

Tort bezowy z owocami – Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa

Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
 

Nagrzej piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i umieść w nich blachy. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100 stopni i piecz przez 90 minut.

Gdy bezy będą już gotowe, wyjmij je i odstaw do wystygnięcia.

 

Jak przygotować krem do bezy?
W misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Masa powinna być kremowa, gładka i sztywna.

 

Jeden z bezowych spodów posmaruj kremem – wykorzystaj ok. ¾ ilości kremu. Następnie połóż na nim drugi spód, a na nim resztę kremu.

Tort bezowy z owocami – Widelczyki do ciasta 12 szt. połysk MUZA

Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 12 szt. połysk MUZA
 

Deser udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i jagodami.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2021

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności