Składniki:
- 5 białek
- 250 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 375 g serka Mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2,5 łyżki cukru wanilinowego
- 250 g jagód
- 150 g malin
Na zdjęciu: Zestaw szklanych pojemników hermetycznych Country 5 el.
Przygotowanie:
W misce ubij 5 białek. Do sztywnej piany dodawaj po 1 łyżce cukru, ciągle miksując tak, aby nie było grudek.
Na zdjęciu: Zestaw sztućców 24 szt. połysk MANGO
Gdy masa będzie już gotowa, dodaj do niej mąkę ziemniaczaną oraz ocet albo sok z cytryny i miksuj przez ok. 2 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane.
Przygotuj dwie blachy. Wyłóż je papierem do pieczenia, a następnie ułóż na nich masę w kształcie 2 okręgów (aby ułatwić sobie pracę, możesz na papierze narysować 2 równe okręgi o średnicy 22 cm).
Na zdjęciu: Gerlach Natur NK320 Łyżka i Łopatka szczelinowa
Nagrzej piekarnik do 150 stopni z termoobiegiem i umieść w nich blachy. Po 5 minutach obniż temperaturę do 100 stopni i piecz przez 90 minut.
Gdy bezy będą już gotowe, wyjmij je i odstaw do wystygnięcia.
W misce ubij śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem waniliowym. Masa powinna być kremowa, gładka i sztywna.
Jeden z bezowych spodów posmaruj kremem – wykorzystaj ok. ¾ ilości kremu. Następnie połóż na nim drugi spód, a na nim resztę kremu.
Na zdjęciu: Widelczyki do ciasta 12 szt. połysk MUZA
Deser udekoruj ulubionymi owocami np. malinami i jagodami.