Składniki:
Biszkopt
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 70 g kakao
- 160 g mąki pszennej
- 4 łyżki mleka
- 6 jajek
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
- 40g masła
- 400 ml śmietanki 30 %
- 300g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo
- 250 g konfitury malinowej
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy.
Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Mieszamy do połączenia się składników.
Wyciągamy dwie tortownice o dnie o średnicy 22 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła.
Ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wykładamy do tortownicy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy tortownice z ciastem na 20 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i mieszamy. Wsypujemy kostki czekolady i ponownie mieszamy. Następnie miksujemy całość na delikatną masę.
Gotowy krem czekoladowy wkładamy do lodówki by zgęstniał.
Wyciągamy biszkopty z piekarnika i odstawiamy na bok do wystygnięcia.
Każdy biszkopt smarujemy konfiturą, a następnie gotowym kremem czekoladowym.
Przykrywamy całość drugim biszkoptem i nakładamy warstwę kremu.
Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim tort.
Wskazówka:
Do przygotowania tortu czekoladowego polecamy rondelek Simple.