0

Tort czekoladowy

Składniki:

Biszkopt

  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 70 g kakao
  • 160 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 6 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy

  • 40g masła
  • 400 ml śmietanki 30 %
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo

  • 250 g konfitury malinowej

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy.

Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i mleko. Mieszamy do połączenia się składników.

Wyciągamy dwie tortownice o dnie o średnicy 22 cm. Wykładamy je papierem do pieczenia. Boki smarujemy odrobiną masła.

Ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich wykładamy do tortownicy.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C i wkładamy tortownice z ciastem na 20 minut.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy śmietankę i mieszamy. Wsypujemy kostki czekolady i ponownie mieszamy. Następnie miksujemy całość na delikatną masę.

Gotowy krem czekoladowy wkładamy do lodówki by zgęstniał.

Wyciągamy biszkopty z piekarnika i odstawiamy na bok do wystygnięcia.

Każdy biszkopt smarujemy konfiturą, a następnie gotowym kremem czekoladowym.

Przykrywamy całość drugim biszkoptem i nakładamy warstwę kremu.

  Pozostały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim tort.

Wskazówka:

Do przygotowania tortu czekoladowego polecamy rondelek Simple.

Rondelek Simple

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2019

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności