Waniliowy krem z malinami

Waniliowy krem z malinami

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 limonka
  • 1 laska cynamonu
  • 4 jajka
  • 20 g mąki
  • 200 g świeżych malin

Przygotowanie:

Oddzielamy żółtka od białek.

Żółtka mieszamy z mąką i jedną łyżką mleka.

Myjemy limonkę i ścieramy skórkę limonki na tarce o drobnych oczkach.

Resztę mleka, cukier, skórkę z limonki oraz całą laskę cynamonu dodajemy na głęboką patelnię i doprowadzamy do wrzenia.

Zmniejszamy ogień, wyciągamy laskę cynamonu, dodajemy masę jajeczną i ubijamy, aż zgęstnieje. Staramy się nie doprowadzić do ponownego wrzenia.

Przekładamy masę do płytkich miseczek, na wierzch kładziemy maliny i czekamy aż deser przestygnie.

Na chwilę przed  podaniem, posypujemy każdy z deserów dwiema szczyptami cukru, a następnie musimy skarmelizować go za pomocą palnika.

Wskazówka:

Do podgrzania masy polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.

Głęboka patelnia Contrast Procoat


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności