Składniki:
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 limonka
- 1 laska wanilii
- 4 jajka
- 20 g mąki
- 200 g świeżych malin
Na zdjęciu: Patelnia GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Jak zrobić waniliowy krem z malinami?
Przygotuj jajka, oddzielając żółtka od białek.
Żółtka wymieszaj z mąką i 1 łyżką mleka.
Na zdjęciu: Gerlach Natur Łyżka
Umyj limonkę i zetrzyj skórkę na drobnych oczkach.
Na głęboką patelnię wlej resztę mleka, dodaj cukier, skórkę z limonki oraz laskę wanilii. Całość doprowadź do wrzenia.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka CONTRAST PROCOAT 24 cm z powłoką ceramiczną
Następnie zmniejsz ogień, wyjmij cynamon i dodaj masę jajeczną. Wymieszaj wszystkie składniki i delikatnie je ubijaj, ale nie doprowadzaj do ponownego wrzenia.
Gotową masę przełóż do miseczek i ułóż na wierzchu świeże maliny.
Na zdjęciu: Łyżeczki do herbaty 6 szt. połysk FJORD
Zaczekaj, aż deser nieco przestygnie. Przed podaniem posyp każdy z deserów odrobiną cukru i skarmelizuj go przy pomocy palnika.