Składniki:
- 500 ml mleka
- 150 g cukru
- 1 limonka
- 1 laska cynamonu
- 4 jajka
- 20 g mąki
- 200 g świeżych malin
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka mieszamy z mąką i jedną łyżką mleka.
Myjemy limonkę i ścieramy skórkę limonki na tarce o drobnych oczkach.
Resztę mleka, cukier, skórkę z limonki oraz całą laskę cynamonu dodajemy na głęboką patelnię i doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień, wyciągamy laskę cynamonu, dodajemy masę jajeczną i ubijamy, aż zgęstnieje. Staramy się nie doprowadzić do ponownego wrzenia.
Przekładamy masę do płytkich miseczek, na wierzch kładziemy maliny i czekamy aż deser przestygnie.
Na chwilę przed podaniem, posypujemy każdy z deserów dwiema szczyptami cukru, a następnie musimy skarmelizować go za pomocą palnika.
Wskazówka:
Do podgrzania masy polecamy głęboką patelnię Contrast Procoat.