0

Warzywne leczo z pieczonej papryki (zdrowe i kolorowe)

Składniki:

  • 2 duże cukinie
  • 0,5 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 600 g kolorowych papryk
  • 0,5 cytryny
  • 650 g pomidorów
  • 150 g passaty pomidorowej
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka bazylii
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka słodkiej papryki 
  • 1 mała papryczka chilli 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 pęczek szczypiorku

Jak zrobić warzywne leczo?

Zacznij od obrania czosnku oraz cebuli. Czosnek pokrój w małe plasterki, a cebulę poszatkuj za pomocą noża szefa kuchni. Rozgrzej garnek (np. GRANITEX) i wlej do niego oliwę z oliwek. Dodaj cebulę oraz czosnek i lekko je podsmaż.

Na zdjęciu: Garnek GRANITEX 28 cm

Papryki oraz cytrynę upiecz w piekarniku, używając silikonowej formy SMART. Temperaturę ustaw na 180°C i piecz, aż skórka zacznie sama odchodzić. Po upieczeniu obierz paprykę ze skóry i pokrój ją w kawałki. Przesyp ją go garnka, a cytrynę odłóż do wystygnięcia.

Cukinię umyj pod zimną wodą, obierz ze skóry i pokrój na małe kawałki. Dodaj do smażących się produktów. Zrób to samo z pomidorami oraz papryczką chilli, a następnie dokładnie wymieszaj znajdujące się w garnku warzywa. Gotuj bez przykrycia przez kolejne 20 minut.

Dodaj do garnka passatę pomidorową, przyprawy i pozostałe składniki. Wymieszaj i gotuj przez 15 minut. Danie podawaj z posiekanym szczypiorkiem, sokiem z pieczonej cytryny oraz kleksem jogurtu naturalnego. Smacznego!

 

Autor Przepisu:
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.

Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności