0

Wybieramy patelnię ceramiczną

Patelnie ceramiczne mogą być wykonane ze stali nierdzewnej, aluminium lub żeliwa. Wśród wielbicieli gotowania są bardzo częstym wyborem. Przed zakupem warto jednak przemyśleć, która z nich najlepiej spełni oczekiwania i zwrócić uwagę na istotne elementy takie jak powłoka, dno oraz uchwyt.

Spośród zalet patelni ceramicznych wyróżnia się bezpieczeństwo, właściwości nieprzywierające oraz równomierną dystrybucję ciepła. Przygotujesz dzięki nim smaczne potrawy (powłoka nie ma wpływu na smak dania) o niskiej zawartości tłuszczu (do smażenia wymagana jest minimalna ilość tłuszczu).
 

Patelnia Contrast Procoat

Na zdjęciu: Patelnia Contrast Procoat
 

Powłoka ceramiczna

Podczas smażenia to właśnie ona odgrywa kluczową rolę. Powłoki ceramiczne charakteryzują się wyjątkową twardością i odpornością na wysokie temperatury. Równomiernie rozgrzana patelnia dłużej utrzymuje temperaturę, co pozwala zaoszczędzić energię. Składniki nie przywierają do powierzchni i łatwo się ją czyści. Aby nie uszkodzić powłoki np. podczas mieszania, warto używać silikonowych lub drewnianych przyborów kuchennych.

Jedną z trwalszych powłok ceramicznych jest szwajcarska ILAG Non-Stick Ceramic. Do jej wykonania używa się wyłącznie naturalnych materiałów, które nie wytwarzają szkodliwych substancji w czasie smażenia. Dzięki temu są w pełni bezpieczne dla zdrowia (więcej informacji o powłoce znajdziesz tutaj).
 

Patelnia Harmony Classic

Na zdjęciu: Patelnia Harmony Classic
 

Uchwyt

Dobrze dopasowany uchwyt wpływa na komfort podczas gotowania. Patelnie z rączkami typu Soft Touch, gwarantują pewny chwyt i zmniejszają ryzyko wyślizgnięcia się patelni z dłoni, nawet wtedy, gdy jest ona mokra.
 

Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC

Na zdjęciu: Patelnia do naleśników HARMONY CLASSIC
 

Dno garnka

Patelnia ceramiczna wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej gwarantuje większą trwałość produktu. Naczynie z wbudowanym dyskiem na indukcję zapewnia doskonałe wykorzystanie potencjału kuchenki indukcyjnej, dzięki czemu gotowanie potraw jest szybsze. Większość modeli nadaje się do stosowania na różnych płytach grzewczych – aby upewnić się, czy możesz korzystać z niej na swojej kuchence, zapoznaj się z oznaczeniami producenta (najczęściej znajdują się na opakowaniu lub spodzie garnka).
 

Patelnie ceramiczne mogą służyć Ci przez długie lata. Żeby korzystać z nich jak najdłużej, należy je odpowiednio pielęgnować i przechowywać. Przede wszystkim powinno się je myć miękką stroną gąbki lub delikatną ścierką (nie używaj szorstkich lub stalowych zmywaków, przez które patelnia zniszczy się i utraci swoje właściwości). Każdy z garnków powinien być przechowywany oddzielnie. Jeśli nie masz wystarczającej ilości miejsca, możesz umieścić jedną patelnię na drugiej, ale musisz pamiętać, żeby oddzielić je od siebie filcowymi podkładkami.

 

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2020

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności