Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 200g fasolki szparagowej z zalewy
- 200 g boczku
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 300g ziemniaków
- 2 marchewki
- 3 łyżki masła
- Liście laurowe
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Odcedzamy wodę z fasoli.
Umieszczamy fasolę w garnku i zalewamy, tak aby wodą ją całkowicie przykryła.
Wrzucamy trzy liście laurowe do garnka.
Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy fasolę przez 40 minut.
Obieramy ziemniaki, cebulę czosnek i kroimy w kostkę. Obieramy marchewkę, kroimy ją na plasterki.
Boczek płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę.
Na patelni roztapiamy masło i delikatnie smażymy na niej czosnek, ziemniaki, cebulę, marchewkę i boczek przez 15 minut.
Następnie zawartość patelni dodajemy do garnka z fasolą.
Gotujemy całość, aż zmiękną warzywa.
Na końcu doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Wskazówka:
W przygotowaniu zupy fasolowej na pewno pomoże nam ostry nóż kuchenny Natur.