0

Zupa fasolowa z boczkiem i czosnkiem

Składniki:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli 
  • 200g fasolki szparagowej z zalewy
  • 200 g boczku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 300g ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 łyżki masła
  • Liście laurowe
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

Odcedzamy wodę z fasoli.

Umieszczamy fasolę w garnku i zalewamy, tak aby wodą ją całkowicie przykryła.

Wrzucamy trzy liście laurowe do garnka.

Doprowadzamy wodę do wrzenia, następnie zmniejszamy płomień i na wolnym ogniu pod przykryciem dusimy fasolę przez 40 minut.

Obieramy ziemniaki, cebulę czosnek i kroimy w kostkę. Obieramy marchewkę, kroimy ją na plasterki.

Boczek płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę.

Na patelni roztapiamy masło i delikatnie smażymy na niej czosnek, ziemniaki, cebulę, marchewkę i boczek przez 15 minut.

Następnie zawartość patelni dodajemy do garnka z fasolą.

Gotujemy całość, aż zmiękną warzywa.

Na końcu doprawiamy zupę solą i pieprzem.

Wskazówka:

W przygotowaniu zupy fasolowej na pewno pomoże nam ostry nóż kuchenny Natur.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2023

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności