Składniki:
- 2 cukinie
- 0,25 kg groszku cukrowego
- 1 l wody
- 1 cebula
- 2 marchewki
- ½ selera
- ½ pora
- 2 pietruszki
- Olej
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz
Jak zrobić zupę z cukinii i groszku cukrowego krok po kroku?
Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki.
W garnku np. Gerlach SMART STEEL z odczepianą rączką rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, aż się zarumieni.
Na zdjęciu: Zestaw garnków 4 el. SMART STEEL
Włoszczyznę obierz, pokrój na duże kawałki i dodaj do garnka razem z liśćmi laurowymi. Wlej litr wody, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 15 minut.
Obierz cukinię, pokrój ją w grube plastry (polecamy noże Gerlach SMART BLACK), a następnie dodaj do pozostałych warzyw i gotuj przez 5 minut.
Na zdjęciu: Zestaw noży w bloku SMART BLACK
Groszek cukrowy opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój go na mniejsze części, dodaj do garnka i gotuj kolejne 5 minut.
Po tym czasie zmiksuj wszystkie składniki i dopraw do smaku.
Zupa z cukinii i groszku cukrowego najlepiej smakuje ze świeżą, chrupiącą bagietką.