0

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem imbiru, kopru włoskiego oraz chilli

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1000 ml szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 sztuki kopru włoskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżego, potartego imbiru
  • 1 łyżka curry
  • 1 papryczka chilli
  • Natka pietruszki

Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy?

Obierz zewnętrzne, twarde warstwy kopru. Odkrój nać i jego dolną część, a następnie przekrój warzywo na pół i posiekaj.

Papryczkę chilli pokrój w krążki. Usuń z niej wszystkie pestki.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Na głębokiej patelni (np. Granitex 28 cm) rozgrzej olej i dodaj koper włoski, chilli, oraz cebulę. Smaż do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Całość dopraw łyżeczką curry i dokładnie wymieszaj.

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem imbiru, kopru włoskiego oraz chilli – Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną

Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
 

Następnie dodaj czerwoną soczewicę, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut na wolnym ogniu. Gdy soczewica będzie miękka dopraw danie solą.

Podawaj zupę w miseczkach, udekorowaną świeżą natką pietruszki.

Nagrody
i wyróżnienia

© Gerlach 2022

Created by: Xann Marketing

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności