Składniki:
- 200g czerwonej soczewicy
- 1000 ml szklanki bulionu warzywnego
- 2 sztuki kopru włoskiego
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżego, potartego imbiru
- 1 łyżka curry
- 1 papryczka chilli
- Natka pietruszki
Jak przygotować zupę z czerwonej soczewicy?
Obierz zewnętrzne, twarde warstwy kopru. Odkrój nać i jego dolną część, a następnie przekrój warzywo na pół i posiekaj.
Papryczkę chilli pokrój w krążki. Usuń z niej wszystkie pestki.
Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
Na głębokiej patelni (np. Granitex 28 cm) rozgrzej olej i dodaj koper włoski, chilli, oraz cebulę. Smaż do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Całość dopraw łyżeczką curry i dokładnie wymieszaj.
Na zdjęciu: Patelnia głęboka GRANITEX 28 cm z powłoką ceramiczną
Następnie dodaj czerwoną soczewicę, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut na wolnym ogniu. Gdy soczewica będzie miękka dopraw danie solą.
Podawaj zupę w miseczkach, udekorowaną świeżą natką pietruszki.