Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem imbiru, kopru włoskiego oraz chilli

Zupa z czerwonej soczewicy z dodatkiem imbiru, kopru włoskiego oraz chilli

Składniki:

  • 200g czerwonej soczewicy
  • 1000 ml szklanki bulionu warzywnego 
  • 2 sztuki kopru włoskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżego, potartego imbiru
  • 1 łyżka curry
  • 1 papryczka chilli
  • Natka pietruszki

Przygotowanie:

Obieramy zewnętrzne warstwy kopru, które są twarde. Okrajamy nać i spód warzywa, przekrawamy bulwę na pół i siekamy.

Pozbywamy się pestek z papryczki chilli i kroimy ją w krążki.

Cebule obieramy i kroimy w kosteczkę.

Rozgrzewamy olej na dużej, głębokiej patelni , wrzucamy pokrojony koper włoski, chilli i cebulę i smażymy do momentu, kiedy składniki zmiękną. Następnie dodajemy curry i dokładnie mieszamy.

Następnie dodajemy soczewicę, wlewamy bulion na patelnię i dusimy całość pod przykryciem przez 20 minut na wolnym ogniu, aż soczewica stanie się miękka.

Doprawiamy potrawę solą, przelewamy do miseczek i dekorujemy zupę natką pietruszki.

Wskazówka:

Do siekania warzyw, polecamy dużą deskę do krojenia z serii NATUR.

Deska do krojenia NATUR


powrót

Nagrody i wyróżnienia

Ta strona korzysta z plików Cookie zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz w zakładce Polityka prywatności