Baklava po grecku to pyszny deser, przygotowywany z tradycyjnego ciasta fyllo. To idealny przepis na upalne dni, ponieważ w przeciwieństwie do ciast przekładanych kremami, może ona stać w upalnym miejscu przez dłuższy czas. Jest bardzo słodka i sycąca, dlatego uważaj, by nie przygotować jej w nadmiarze!
Co jest potrzebne do przygotowania baklavy po grecku?
Syrop
- 340 g cukru
- 90 ml miodu
- 340 ml wody
- 15 ml soku cytrynowego
- 15 ml wody z kwiatu pomarańczowego
Ciasto
- 450 g ciasta fyllo
- 120 masła
- 120 g posiekanych orzechów włoskich
- 2,5 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 25 g cukru
Przepis na ciasto dla 6-8 osób.
Jak przygotować baklavę po grecku?
Połącz wszystkie składniki na syrop w rondelku. Podgrzewaj na niewielkiej mocy kuchenki, aż cukier całkowicie się rozpuści. Mieszaj co jakiś czas. Następnie zwiększ moc kuchenki i gotuj, aż całość się zagęści. Syrop powinien oblepiać łyżkę. Pozostaw do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180℃. Na kwadratową formę SMART wykładaj ciasto. Ułóż ok. 8 warstw, każdą kolejną smarując roztopionym masłem za pomocą pędzelka NATUR.
Orzechy, cukier i cynamon wymieszaj ze sobą. Połowę rozłóż równomiernie na górnej części ciasta. Następnie wyłóż kolejne 2 warstwy ciasta, ponownie każdą z nich smarując masłem, a następnie dodaj pozostałe orzechy. Pozostałe ciasto wyłóż na górę.
Za pomocą ostrego noża natnij na wierzchu ciasta kształty rombu. Spryskaj danie wodą, by zachowało wilgotność. Zapiekaj przez 30 minut, a następnie zwiększ temperaturę do 220℃ i piecz kolejne 15 minut. Górna część ciasta powinna być chrupiąca i złotobrązowa.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika polej wcześniej przygotowanym syropem i odstaw do ostudzenia. Podawaj po pokrojeniu w romby. Smacznego!
Czemu baklava po grecku dobrze sprawdzi się na lato?
Baklava po grecku doskonale sprawdzi się na lato, ponieważ nie zawiera kremów, które mogłyby się roztopić przy wysokiej temperaturze otoczenia. Ciasta pochodzące z południowych krajów często są bardzo słodkie, ale też wytrzymałe na temperatury, dlatego doskonale sprawdzają się na różnego rodzaju letnie przyjęcia.
Gdzie kupić ciasto fyllo?
Ciasto fyllo czy też filo kupisz w dużych i dobrze zaopatrzonych sklepach, a także w sieci. Można oczywiście również przygotować je samodzielnie, jednak podobnie jak w przypadku ciasta francuskiego, może być to dość czasochłonny proces. Z tego powodu obecnie większość osób decyduje się na użycie gotowego.
Czy można stworzyć babeczki à la baklava?
Jak najbardziej, możesz stworzyć babeczki à la baklava, korzystając z tego przepisu. Wówczas ciasto układaj tak samo, jednak używaj do tego formy do muffinów SMART. Zapiekaj je również odrobinę krócej i sprawdzaj, czy ciasto jest już gotowe w trakcie pieczenia.