Silikonowa forma do pieczenia na muffiny 12szt SMART
Brownie muffinki to wyśmienity przepis na różnego rodzaju wydarzenia i eventy. Jak je przygotować? Sprawdź nasz przepis krok po kroku! Do przygotowania takiego deseru na pewno przyda Ci się forma silikonowa, która ułatwi wyciąganie wypieków. Stworzysz z nią również wytrawne przekąski, które świetnie sprawdzą się na lunch.
Co jest potrzebne na brownie muffinki?
- 200 g masła 82%
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 240 g cukru
- 130 g mąki
- Szczypta soli
Jak zrobić brownie muffinki?
Nagrzej piekarnik do 180°C. Czekoladę podziel na mniejsze części, a masło pokrój w kostkę. W rondelku rozpuść masło razem z czekoladą, wymieszaj i odstaw na bok.
W misce zmiksuj jajka razem z cukrem. Następnie przelej do niej masło z czekoladą i ponownie zmiksuj. Dodaj mąkę i szczyptę soli. Wszystkie składniki miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przełóż do foremek na muffinki. W każdej z nich umieść ciasto maksymalnie do ¾ wysokości. Formę włóż do piekarnika. Brownie muffinki będą gotowe po ok. 25 minutach.
Gotowe ciasto rozpoznasz po chrupiącej skórce na wierzchu i wilgotnej masie wewnątrz.
Jaką gorzką czekoladę wybrać do muffinek?
Jeśli chcesz przygotować pyszne muffinki, postaraj się wybrać czekoladę jak najwyższej jakości. Nie powinna zawierać w swoim składzie oleju palmowego. Postaw na taką, która ma ok. 60-80% zawartości kakao – dzięki niej wypieki będą naprawdę rozpływać się w ustach!
Czy masło można zastąpić margaryną?
Nie, nie zastępuj masła margaryną! Ma ona nieprzyjemny posmak, który negatywnie wpłynie na muffinki. Pamiętaj, aby wybierać masło zawierające co najmniej 82% tłuszczu – to wysokiej jakości produkt, który pomoże uzyskać Ci najlepsze wypieki.
Jaki cukier używać do wypieków?
Do wypieków najlepiej sprawdza się drobny cukier z buraka. Możesz wymieszać go również w proporcji 1:1 z cukrem trzcinowym, który ma karmelowe nuty smakowe, aby nieco urozmaicić swoje muffinki.