Brownie to jedyne ciasto, które zawsze jest zakalcem i zawsze jest pyszne! Powstało najprawdopodobniej w Stanach Zjednoczonych i w jego składzie znajduje się przede wszystkim czekolada oraz masło z niewielkim dodatkiem mąki. Do jego przygotowania przyda się forma silikonowa. Ten przepis koniecznie przygotuj dla swoich bliskich!
Co jest potrzebne do przygotowania brownie?
- 200 g masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 duże jajka lub 4 małe
- 240 g cukru
- 130 g mąki
- Szczypta soli
Jak upiec brownie?
Nagrzej piekarnik do 200℃. Masło pokrój w kostkę. Czekoladę połam na małe części (możesz ją również pokroić na drobne kawałki). Umieść oba składniki w rondlu, rozpuść je i wymieszaj. Gdy stworzą jednolitą masę odstaw z ognia.
W misce zmiksuj jajka z cukrem, a następnie dodaj do nich rozpuszczone masło z czekoladą i ponownie zmiksuj. Do powstałej masy dodaj mąkę ze szczyptą soli. Całość miksuj aż do momentu, gdy ciasto będzie gładkie, pozbawione grudek. Przygotuj formę do ciasta. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej masę. Jeśli korzystasz z silikonowej formy (np. kwadratowej formy SMART), nie musisz wykładać jej papierem.
Brownie piecz przez ok. 25-30 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika wystudź je i gdy nabierze już temperatury pokojowej, możesz je pokroić np. w kostkę. Idealne Brownie z zewnątrz ma chrupiącą skórkę, a wewnątrz jest wilgotne.
Jakie powinno być idealne brownie?
Idealnie wypieczone brownie powinno mieć twardą „skorupkę”, która chrupie w trakcie gryzienia. Wewnątrz powinno być wilgotne, a jego smak musi być głęboki i bardzo czekoladowy.
Skąd pochodzi brownie?
Nie jest pewne, skąd wywodzi się brownie, jednak jedna z historii mówi o tym, że za jego powstanie odpowiada Bertha Paler, ekonomistka z Chicago. Jej mąż był właścicielem hotelu Palmer House. W 1893 roku poprosiła cukiernika o deser, który będzie odpowiedni dla pań uczestniczących w jednym z lokalnych wydarzeń. Zależało jej na czymś, co przypomina standardowe ciasto jak np. biszkopt, ale jest mniejsze i które można włączyć do lunchu. Cukiernik przygotował wówczas dla niej Brownie Palmer House – ciasto z czekolady, z orzechami włoskimi i polewą modelową.
Wspomniany hotel do dziś serwuje podobny deser. Po raz pierwszy wspomnienie o „brownie” w druku pojawiło się w 1896 roku.
Skąd wzięła się nazwa brownie?
Nazwa brownie prawdopodobnie wzięła się od jego czekoladowego koloru. Po angielsku słowo „brown” oznacza brązowy.