Buchty drożdżowe podaje się najczęściej na słodko, ale jeśli chcesz, możesz przygotować je również na wytrawnie i podać np. z różnymi rodzajami mięsa. Są naprawdę proste w wykonaniu. Masa nie różni się zbytnio od masy na chałkę czy bułki. Po prostu sam sposób ich przygotowania jest nieco inny.
Co jest potrzebne do przygotowania bucht drożdżowych?
- 500 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 30 g drożdży
- 2 łyżki masła
- sól i cukier wg. uznania
Jak przygotować buchty drożdżowe?
Drożdże rozmieszaj w ciepłym mleku wraz z łyżeczką cukru. Pozostaw na ok. 15 minut, aby zaczyn wyrósł. Do mąki dodaj jajka, sól, roztopione masło i wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszaj ręcznie, za pomocą robota kuchennego lub trzepaczki NATUR. Masa powinna być jednolita i dość elastyczna.
Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Następnie formuj z niego okrągłe kluski i gotuj je na parze, używając naczynia SIMPLE. Podawaj buchty z masłem, z cukrem i owocami bądź na wytrawnie, np. z drobiem w sosie śmietanowym.
Jak jeszcze określa się buchty?
Buchty to bułeczki drożdżowe, które mają więcej, niż jedną nazwę! Zależnie od rejonu Polski można znaleźć je również pod nazwą pampuchy, parowańce, parzaki bądź kluski na parze. Żadna z nich nie jest nieprawidłowa, tak samo, jak w przypadku ziemniaków, które nazywa się też np. kartofle, czy pyry.
Jakiej mąki użyć do stworzenia bucht?
Aby stworzyć pyszne buchty, wystarczy Ci najzwyklejsza mąka tortowa, którą znajdziesz w każdym sklepie. Dzięki niej kluski na parze będą lekkie i delikatne. Jeśli chcesz, możesz ok. ¼ mąki podanej w przepisie zamienić na mąkę pełnoziarnistą. Zwróć jednak wówczas szczególną uwagę na konsystencję ciasta. Ta nie powinna się zbytnio zmienić!
Kiedy podać buchty?
Buchty doskonale sprawdzą się na nieco inny niż zwykle obiad bądź też sprawdzą się jako deser, gdy podasz je ze słodkimi dodatkami. Są naprawdę lubiane przez dzieci, dlatego możesz przygotować je w trakcie różnego rodzaju przyjęć. To będzie dobra alternatywa dla typowych słodyczy.