Jak przygotować buraczane brownie? Ten przepis naprawdę Cię zaskoczy swoim pysznym smakiem i kolorem. Przygotuj go dla swoich bliskich, nie tylko na imprezę. Przepis stworzyła Ola Tatka.
Co jest potrzebne na buraczane brownie?
- 2 średnie ugotowane buraki
- 160 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 90 ml oleju
- 3 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietanki 30%
- ulubione owoce i/lub jadalne kwiaty do dekoracji
Jak przygotować buraczane brownie?
Buraki obierz ze skórki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki za pomocą ostrego noża i umieść w misie blendera. Dodaj do nich jajka i olej. Całość zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zwykły cukier i cukier waniliowy oraz kakao. Ponownie wszystko ze sobą wymieszaj.
Masę przełóż do silikonowej formy i włóż całość do piekarnika. Powinien być rozgrzany do 180°C. Powinno piec się przez ok. 40 minut.
Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać polewę. W rondelku podgrzej śmietankę. Następnie dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę. Gdy temperatury się wyrównają, wszystko wymieszaj. Czekolada powinna się całkowicie rozpuścić. Tak stworzoną polewą możesz polać ciasto, gdy już nieco przestygnie. Ozdób ulubionymi owocami. Smacznego!
Czy buraki pasują do słodkiego ciasta?
Jak najbardziej tak! Buraczki są słodkie w smaku i wraz z innymi dodatkami będą doskonale komponować się w słodkim cieście, jakim jest brownie. Na dodatek nadadzą mu głębi koloru.
Jaki typ mąki używać do ciast?
Do ciast najlepiej sprawdza się standardowa mąka pszenna tortowa. Ważne jest jednak to, aby przesiać ją przed użyciem. Dzięki temu masa będzie bardziej napowietrzona i puszysta.
Czy można użyć słodzonego kakao do ciasta?
Słodzone kakao w formie napoju do przygotowania instant nie nadają się zbyt dobrze do wypieków, ponieważ mają w sobie bardzo dużo cukru oraz niezbyt intensywny smak. Z tego powodu używaj wyłącznie naturalnego kakao.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.