Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Chapssal donuts to pączki w koreańskim stylu, wykonane na bazie mąki ryżowej. Ich przygotowanie jest dość proste, dlatego warto spróbować przygotować ten deser. Przepis powstał we współpracy z Pracownią Smaku. Do smażenia przyda Ci się niski garnek, np. z linii NATUR.
Co jest potrzebne na chapssal donuts?
- 500 g mąki z ryżu kleistego
- 80 g mąki pszennej
- 20 g roztopionego masła
- ¼ łyżeczki soli
- 2 szklanki gorącej wody
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 180 g słodkiej czerwonej fasoli (składniki poniżej)
Słodka czerwona fasola
- 2 szklanki czerwonej fasoli
- 2–3 szklanki cukru
- 14–18 szklanek wody
- 1 łyżeczka soli
Podane składniki wystarczą na ok. 25 pączków.
Jak zrobić chapssal donuts?
Zacznij od przygotowania słodkiej czerwonej fasoli. Będzie ona wypełnieniem do koreańskich pączków ryżowych. Zacznij od przepłukania fasoli w zimnej wodzie. Włóż ją do zimnego garnka i dodaj 2-3 szklanki wody. Zagotuj całość. Zlej wodę i przepłucz dokładnie fasolę na sitku. W Korei uważa się, że pierwsze gotowanie pozbawia fasolę nieprzyjemnego zapachu i posmaku. Przepłucz garnek i włóż znów do niej fasolę. Wlej 4 szklanki wody. Dodaj sól i zagotuj, a w trakcie zdejmuj powstającą pianę. Gotuj na wolnym ogniu.
Kiedy woda zredukuje się do poziomu fasoli dodaj kolejne 4 szklanki wody i gotuj dalej. Powtarzaj tę czynność aż do momentu, kiedy fasola zmięknie. Następnie dodaj do niej 2 szklanki cukru i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1-2 szklanki wody, ponownie zagotuj i zredukuj wodę. Gdy poziom wody prawie sięgnie poziomu fasoli zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj i daj całości odpocząć przez kolejne 5 minut. Jeśli jest potrzeba dodaj więcej cukru. Przed spożyciem należy schłodzić do temperatury pokojowej. Możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni. Tego typu pasta nada się na przykład do lodów.
Gdy fasola będzie gotowa, możesz zacząć przygotowywać pączki. Przesiej mąką do dużej miski i dodaj sól, roztopione masło oraz wodę. Zacznij szybko zagniatać całość. Przygotowane ciasto podziel na nieduże kulki i przykryj je folią, aby nie wyschły.
Każdą kulkę spłaszcz, nałóż łyżkę nadzienia i uformuj pączek. Smaż je w głębokim tłuszczu na złoty kolor, od czasu do czasu przewracając. Usmażone pączki odcedź na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Możesz posypać je cukrem pudrem. Najlepiej smakują w ciągu ok. 30 minut od usmażenia. Smacznego!
Jaka jest historia chapssal donuts?
Choć uznaje się je za koreańskie danie, historia chapssal donuts jest związana z japońską okupacją Korei. To właśnie z kraju kwitnącej wiśni pochodzi część składników wykorzystanych do tworzenia tych pączków. Nie jest to danie o szczególnie długim rodowodzie: okupacja przypadała na okres 1910-1945. Chapssal donuts to koreańska adaptacja dania an-doughnuts, które również było pączkami nadziewanymi pastą z czerwonej fasoli. Jednakże jej słodka wersja jest już czymś typowo koreańskim i mocno zakorzenionym w lokalnej kulturze.
Współcześnie chapssal donuts to danie, które często można zakupić jako koreański street food.
Do czego wykorzystać słodką czerwoną fasolę?
Słodka czerwona fasola jest wykorzystywana w azjatyckiej kuchni jako dodatek lub baza wielu deserów i dań. Na przykład używa się jej jako wypełnienie dorayaki, placków, które przypominają naleśniki, do manju, mochi, do różnorodnych deserów lodowych, jako dodatek do chleba i tostów, albo jako nadzienie do ciast. Łączy się je również z czekoladą, przygotowują brownie.
Czy można wykorzystać kupną słodką czerwoną fasolę?
Tak, istnieje taka możliwość. Taką pastę możesz kupić i po prostu nią wypełnić pączki. Jednakże może być ona trudniej dostępna w Polsce, niż po prostu czerwona faslola adzuki. Dlatego też warto wiedzieć, jak przygotować ją samodzielnie. Jest to zadanie dość czasochłonne, ale jednocześnie nieszczególnie skomplikowane.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Jola Kleser
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach