Zestaw noży w bloku białym MODERN
Ciasteczka z jabłkiem i żurawiną to pomysł na szybki i słodki deser z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Aby je wykonać, przydadzą Ci się ostre noże. Przygotuj ciastka z wykorzystaniem świeżych składników. Przepis został stworzony przez Marzenę Król.
Co jest potrzebne na ciasteczka z jabłkiem i żurawiną?
- ciasto francuskie
- żurawina
- jabłko
- białko jajka
- sezam
- cukier
- cynamon
- mak lub cukier (opcjonalnie)
Ilość składników warto przygotować „na oko” – tak, aby odpowiednio wypełnić ciasto francuskie.
Jak przygotować ciasteczka z jabłkiem i żurawiną?
Zacznij od pokrojenia ciasta francuskiego na 6 równych części. Jabłka pokrój w plastry o grubości 0,5 cm i wytnij gniazda nasienne. Cukier i cynamon wymieszaj w proporcji 1:1, a następnie maczaj w nich jabłka. Kładź plasterki na cieście. Nacinaj rogi, zawijaj ciastka i smaruj je białkiem jajka. Do środka dołóż również żurawinę, a wierzch posyp sezamem. Piecz przez 15 minut w 200°C.
Ciasteczka możesz wykonać również z dodatkiem ananasa, a żurawinę możesz zamienić na maliny. Wierzch ciasteczek można posypać makiem lub cukrem.
Jakie inne owoce można wykorzystać zamiast jabłek?
Jeśli nie masz jabłek, możesz zastąpić je np. gruszkami, które również doskonale komponują się z cynamonem i żurawiną. Świetnym wyborem będą także brzoskwinie, nektarynki czy nawet plasterki ananasa. Każdy z tych owoców nada ciasteczkom nieco inny, unikalny smak.
Jak przechowywać upieczone ciasteczka, aby zachowały świeżość?
Najlepiej przechowywać ciasteczka w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie straciły chrupkości. Możesz również podgrzać je przed podaniem w piekarniku przez kilka minut, aby znów stały się chrupiące. Unikaj przechowywania ich w lodówce, gdyż mogą stać się wilgotne.
Czy można przygotować wersję wegańską tych ciasteczek?
Tak, wersja wegańska jest jak najbardziej możliwa! Zamiast ciasta francuskiego z masłem, wybierz wersję roślinną (bez dodatku masła). Zamiast białka jajka do smarowania użyj roślinnego mleka (np. migdałowego) lub roztopionego oleju kokosowego.
Autorka przepisu:
Marzena Król
Pasjonatka kuchni, która z prostych składników i z nutką kreatywności tworzy niezwykle przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka dania, które zadowolą zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. „Gotowanie to dla mnie nie tylko przepis, ale też sposób na dzielenie się miłością do jedzenia i tworzenia. Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!”