Ciasto marchewkowe z kokosową kruszonką to pomysł na deser z dodatkiem warzyw, który pokochają także dzieci. Jest naprawdę proste w przygotowaniu! Aby je stworzyć, użyj silikonową formę do pieczenia. Przepis stworzyła Ola Tatka.
Co jest potrzebne na ciasto marchewkowe z kokosową kruszonką?
Ciasto:
- 4 jajka
- 190 ml oleju
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g cukru
- 1 opakowaniu cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 marchewki
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 60 g wiórków kokosowych
Jak przygotować ciasto marchewkowe z kokosową kruszonką?
Zacznij od obrania ze skórki marchewki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Przygotuj miskę. Wbij do niej jajka, dodaj cukier i cukier waniliowy i ucieraj w mikserze na puszystą, jasną masę. Następnie stopniowo dodawaj olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj delikatnie za pomocą szpatułki aż do połączenia się składników.
Do powstałej masy dodaj startą marchewkę oraz cynamon. Wymieszaj ponownie. Masa powinna być w miarę jednolita.
Jeśli używasz stalowej formy do pieczenia, posmaruj ją tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Foremki silikonowe nie wymagają jakiego przygotowania. Do wybranej formy przełóż masę i odstaw.
Do czystej miski wsyp składniki na kruszonkę i wyrabiaj ją aż do uzyskania luźnej, sypkiej masy. Posyp nią wierzch ciasta.
Ciasto piecz przez ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Powinno się zarumienić, a patyczek po wyjęciu powinien być suchy. Ciasto podawaj na eleganckiej porcelanie. Smacznego!
Czy marchewki są mocno wyczuwalne w cieście?
Nie, smak marchewki nie dominuje w cieście. Dzięki temu doskonale nadaje się ono dla dzieci, które nie przepadają za tym warzywem. Pomoże stworzyć pozytywne wspomnienia z nimi związane, dzięki czemu maluchy będą chętniej po nie sięgać.
Jakie masło wykorzystać do stworzenia kruszonki?
Do kruszonki wykorzystaj masło zawierające co najmniej 82% tłuszczu. Pamiętaj też, aby było zimne – praca z takim jest dużo wygodniejsza. Jeśli do wyrabiania ciasta używasz rąk, warto przed rozpoczęciem pracy schłodzić je przez chwilę w chłodnej wodzie.
Czy na wierzch ciasta można dodać owoce?
Jeśli tylko masz taką ochotę to jak najbardziej! Do tego przepisu sprawdzą się na przykład borówki, które przez cały rok możesz znaleźć w sklepach spożywczych. Dzięki temu ciasto nabierze jeszcze więcej smaku.
Autor przepisu:
Ola Tatka
Ola Tatka — od zawsze chciała i kochała gotować: najpierw podpatrując rodziców, a następnie samodzielnie stawiając w kuchni pierwsze kroki. Testowała, próbowała i kreowała różne smaki. Kiedy goście zastanawiają się: „co jeszcze w tej kuchni robi?” - ona w tym czasie z uśmiechem podaje im kolejny deser. Jest twórczynią internetową, influencerką, autorką wielu ebooków kulinarnych, fotografką foodową. Według jej przepisów gotuje i piecze przynajmniej połowa Instagrama. W kuchni stawia na prostotę, bazowe smaki oraz dobrze znane połączenia, którym zawsze dodaje twistu nieoczywistym składnikiem.