Składniki ciasta:
- 4 jajka
- 250 g marchewki
- 250 g mąki
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (albo cynamonu)
- 150 ml oleju
- 100 g orzechów włoskich
Składniki kremu:
- 250 g naturalnego serka homogenizowanego
- 100 g masła
- 150 g cukru pudru
Sposób Przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Marchewkę dobrze umyj i osusz. Zetrzyj ją na drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekaj na drobne kawałki.
W dużej misce umieść cukier oraz jajka i dokładnie wymieszaj tak, aby się ze sobą połączyły. Do przygotowanej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Wymieszaj wszystkie składniki. Następnie dodaj olej i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Na koniec dodaj startą marchewkę i orzechy. Wyłóż formę papierem do pieczenia (jeśli korzystasz z form silikonowych, nie musisz tego robić). Piecz przez ok. 45 minut. Gotowe ciasto odłóż na bok i pozostaw do wystudzenia.
Przygotuj krem. W misce umieść serek homogenizowany i masło. Ubij je mikserem na niższych obrotach tak, aby powstała z nich gładka, kremowa masa. Stopniowo dodawaj cukier, stale miksując na średnich obrotach przez ok. 3 minuty. Na koniec posmaruj kremem wierzchnią część ciasta. Dodatkowo możesz go udekorować startą marchewką lub połówkami orzechów włoskich.