Zestaw sztućców 68 szt. ANTICA połysk + walizka
Ciasto zebra z kremem budyniowym wyróżnia się swoim niezwykłym, dwukolorowym wzorem. Przełożone smacznym kremem, będzie doskonałym deserem po rodzinnym obiedzie. Sprawdzi się również na ważniejsze wydarzenia, np. spotkanie ze znajomymi po latach. Do przygotowania ciasta przyda Ci się forma do pieczenia np. wykonana z silikonu.
Co jest potrzebne na ciasto zebra z kremem budyniowym?
Ciasto:
- 3 średniej wielkości jajka
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 120 ml oleju
- 120 ml ciepłego mleka
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 180 ml mleka 2%
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 3 żółtka ze średniej wielkości jajek
- 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
- 170 g masła
Polewa:
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka masła
Dodatkowo:
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe, wg. uznania
Jak przygotować ciasto zebra?
Zacznij od ubicia białek na sztywno. Stopniowo dodawaj do nich cukier i żółtka. Wlej olej oraz ciepłe mleko, mieszając za pomocą szpatułki aż do połączenia składników. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Podziel masę na dwie części, do jednej dodaj kakao. Przełóż masy do tortownicy, łyżka po łyżce, na przemian. Piecz w 180℃ przez 45 minut.
Przygotuj krem. Żółtka ucieraj z cukrem i wsyp do nich budyń. Mieszając, wlej do gorącego mleka, gotującego się na kuchence. Zagotuj i przestudź. W międzyczasie zacznij ucierać masło, dodając do niego łyżka po łyżce masę budyniową.
Zacznij wykładać krem na ciasto. Wyrównaj górną część i zalej polewą z rozpuszczonej czekolady i masła. Wierzch posyp wiórkami kokosowymi, lub płatkami migdałowymi według uznania.
Dlaczego do mieszania ciasta należy użyć szpatułki?
Do ciasta zebra dodaje się olej, który należy ostrożnie połączyć z pozostałą częścią składników. Dlatego też lepiej zrobić to ręcznie, za pomocą szpatułki, niż mechanicznego miksera. Pamiętaj, aby zrobić to ostrożnie i delikatnie.
Czy zamiast drobnego cukru do wypieków można użyć zwykłego?
Tak, jednak wówczas może się on nie rozpuścić tak szybko i tak dokładnie. Dla wygody znacznie lepiej jest używać drobniej zmielonych drobin. To pozwoli Ci na większą kontrolę nad ciastem.
Jakie kakao dodać do ciasta?
Do ciasta zebra dodaj naturalne, niesłodzone kakao. Nie używaj rozpuszczalnych napojów do mleka! Możesz wybrać zwykłe kakao lub takie o ciemniejszym, bogatszym kolorze – jeśli postawisz na nie, ciemna część ciasta również będzie miała intensywniejszy odcień.