Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Cynamonowe rolsy z jabłkami są aromatyczne i pyszne. Świetnie sprawdzą się jako deser lub słodkie śniadanie. Sprawdź przepis, który przygotowała Marzena Król. Do stworzenia tego dania przydadzą Ci się akcesoria kuchenne takie jak szpatułka, silikonowy pędzelek czy trzepaczka.
Co jest potrzebne na cynamonowe rolsy z jabłkami?
Ciasto:
- 250 g mleka
- 40 g cukru
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- 450 g mąki pszennej lub pomieszać ją w proporcji 1:1 mąką orkiszową pełnoziarnistą
„Cynamonowe mazidło”:
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cynamonu mielonego (15 g)
Krem (opcjonalnie):
- 20 g masła
- 10 g mleka
- 75 g cukru pudru
- 150 g serka kremowego
- Orzechy pekan wg. uznania
Dodatkowo:
- 2 jabłka średniej wielkości
Jak przygotować cynamonowe rolsy z jabłkami?
Mleko delikatnie podgrzej, dodaj cukier oraz drożdże i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone masło i mąkę. Wyrób ciasto w robocie lub za pomocą rąk. Odstaw je do wyrastania na ok 45 min aby podwoiło objętość a w tym czasie zrób „cynamonowe mazidło”.
W rondelku delikatnie podgrzej masło, cukier oraz mielony cynamon. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Jabłka obierz i pokrój w drobną kosteczkę.
Kiedy ciasto podwoi objętość rozwałkuj je na prostokąt 45/30 i posmaruj „cynamonowym mazidłem”, posyp pokrojonymi jabłkami i zwiń. Pokrój rolsy używając nitki: dzięki temu będzie idealnie równo.
Wyłóż rolsy na blachę i zostaw na 5-10 minut aby delikatnie podrosły. Pędzelkiem posmaruj jeszcze wierzch „cynamonowym mazidłem” i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 °C na 12-15 minut (funkcja góra/dół).
Opcjonalnie można przygotować również krem. Połącz masło, mleko, cukier puder oraz serek. Całość wymieszaj, używając rózgi. Wyłóż go na ostygnięte cynamonki i udekoruj je orzechami. Smacznego!
Skąd pochodzi tradycja pieczenia cynamonowych rolsów?
Cynamonowe rolsy, znane również jako cinnamon rolls, mają swoje korzenie w kuchni szwedzkiej, gdzie są nazywane „kanelbullar”. Tradycyjnie były podawane podczas „fika” – szwedzkiej przerwy na kawę i coś słodkiego. Danie to zyskało popularność na całym świecie, zwłaszcza w krajach anglosaskich.
Dlaczego warto używać mąki orkiszowej do cynamonowych rolsów?
Mąka orkiszowa, zwłaszcza pełnoziarnista, jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnej mąki pszennej. Zawiera więcej białka, błonnika i mikroelementów, takich jak magnez i żelazo. Dodatkowo ma delikatniejszy, orzechowy smak, który doskonale komponuje się z cynamonem i jabłkami.
Jakie inne owoce można dodać do cynamonowych rolsów zamiast jabłek?
Jabłka są klasycznym dodatkiem do rolsów, ale można również eksperymentować z innymi owocami, takimi jak gruszki czy śliwki. Dobrze sprawdzą się również jagody i maliny.
Autorka przepisu:
Marzena Król
Pasjonatka kuchni, która z prostych składników i z nutką kreatywności tworzy niezwykle przyjemne nie tylko dla podniebienia, ale i dla oka dania, które zadowolą zarówno początkujących, jak i bardziej zaawansowanych kucharzy. „Gotowanie to dla mnie nie tylko przepis, ale też sposób na dzielenie się miłością do jedzenia i tworzenia. Mam nadzieję, że moje przepisy zainspirują Cię do eksperymentowania w kuchni i odkrywania nowych smaków!”