Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem zajmuje trochę czasu, ale jest naprawdę pyszny! Do jego przygotowania wykorzystaj udka z kurczaka bądź jego inną część, najlepiej z kością. Nie zapomnij wcześniej zaopatrzyć się w dużą, głęboką patelnię z nieprzywierającą powłoką – to w niej najwygodniej przygotujesz tego typu dania.
Co jest potrzebne do przygotowania duszonego kurczaka z pomidorkami i szpinakiem?
- 8 udek z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki mielonej, wędzonej papryki
- 400 g białej fasoli w zalewie z puszki
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 250 g brązowego ryżu
- 150 g świeżego szpinaku
- Natka pietruszki
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować duszonego kurczaka z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem?
Rozpocznij od ryżu. Ugotuj go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i odstaw na bok.
Na dużej patelni GRANITEX z powłoką ceramiczną rozgrzej olej rzepakowy i usmaż udka z kurczaka. Gdy będą już zarumienione, przełóż je z patelni na talerz.
Zmniejsz ogień i dodaj na patelnię obraną, drobno pokrojoną cebulę oraz czosnek. Dopraw całość wędzoną papryką, solą i pieprzem. Podsmaż tak, aby cebula stała się miękka.
Natkę pietruszki opłucz i poszatkuj np. za pomocą tasaka do ziół NATUR. Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – Tasak do ziół z deską NATUR
Odsącz białą fasolę z puszki. Pomidorki koktajlowe opłucz i przekrój na połówki. Do krojenia polecamy ostre noże np. LOFT. Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem – Zestaw noży w bloku LOFT
Fasolę, pomidorki oraz gotowe udka z kurczaka przełóż na patelnię, gdzie smaży się cebula. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i duś pod przykryciem przez kolejne 30 minut.
Na koniec dodaj opłukany szpinak. Wymieszaj z pozostałymi składnikami i gotuj jeszcze przez 10 minut. Duszony kurczak z pomidorkami koktajlowymi i szpinakiem podawaj z dodatkiem ryżu. Danie udekoruj przed podaniem świeżą natką pietruszki.
Dlaczego warto wybrać kurczaka z kością?
Kurczak z kością jest dużo bardziej soczysty, dlatego warto postawić właśnie na taki kawałek mięsa. Oczywiście możesz również pomieszać kilka różnych fragmentów albo wybrać np. pierś z kurczaka, jednak warto chociaż raz dać szansę udkom!
Na jakiej patelni przygotować kurczaka?
Do przygotowania tego typu dań najlepiej sprawdzają się duże patelnie głębokie, ponieważ mają największą powierzchnię smażenia. Ponadto wysokie brzegi pozwalają na dodanie dużej liczby dodatków i stworzenie pysznych sosów.
Dlaczego w przepisie znajduje się wędzona papryka, a nie zwykła?
Wędzona papryka dodaje potrawom charakterystyczny aromat, podkreślając smak umami. Z tego powodu warto mieć ją zawsze w swojej kuchni i dodawać ją do różnorodnych dań. Nie rezygnuj z niej – ona naprawdę robi dużą różnicę!