Składniki:
- 1 kapusta biała
- 500 g mięsa wieprzowego, np. łopatka
- 50 g ryżu
- 1 duża cebula
- 0,5 l bulionu warzywnego
- 250 ml przecieru pomidorowego
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml śmietanki słodkiej
- masło do smażenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki bazylii
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Jak zrobić gołąbki w sosie pomidorowym?
Do gotującej się w dużym garnku (np. Granitex 24 cm z powłoką inspirowaną naturalnym kamieniem), osolonej wody włóż główkę kapusty, wcześniej usuwając głąb. Gotuj ją na wolnym ogniu, ściągając pojedynczo sparzone liście kapusty. Gdy wystygną, usuń nożem twarde zgrubienia znajdujące się na ich środku.
Poszatkuj cebulę i przesmaż ją na maśle. W międzyczasie ugotuj ryż al dente i wystudź go. Zmiel mięso wieprzowe i połącz z chłodnym już ryżem oraz cebulą. Całość dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Na każdy z przygotowanych liści kapusty wykładaj po ok. 2 łyżki farszu. Ilość dostosuj do wielkości liścia. Zwijaj je ciasno, zaczynając od boków. Smaż je na maśle z obydwu stron na złoty kolor, a następnie przekładaj do naczynia żaroodpornego wyłożonego niewykorzystanymi liśćmi kapusty. Zalej wszystko bulionem i piecz w piekarniku na 180°C przez ok. 60 minut, aż całość zmięknie.
Gdy wyciągniesz naczynie żaroodporne z piekarnika, odlej bulion z gołąbków do rondelka (polecamy rondel Simple o pojemności 1,5 l). Dodaj do niego koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię i łyżeczkę cukru, a następnie gotuj przez kilka minut. Pod koniec dołóż do mieszanki śmietankę oraz łyżkę masła. Gotuj, aż sos zacznie gęstnieć. Możesz doprawić go solą i pieprzem do smaku. Jeśli zależy Ci na gładkiej konsystencji, przecedź sos przez gęste sitko, to pozwoli Ci pozbyć się suszonych ziół.
Gołąbki podawaj polane obficie sosem. Smacznego!
Autor Przepisu:
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu.
Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.