LOFT Nóż do chleba 8" w blistrze
Grzanki z serem to tradycyjne zapiekanki. Doskonale sprawdzi się jako ciepła kolacja lub śniadanie. Możesz je podać również jako przystawkę bądź przekąskę w trakcie spotkania ze znajomymi. Aby przygotować ten prosty przepis, przyda Ci się nóż do chleba.
Jak przygotować grzanki z serem na śniadanie?
- ok. 16 cienkich kromek z bułki
- masło wg. uznania
- 250 g kiełbasy serdelowej (opcjonalnie)
- 300 g sera żółtego, np. Gouda
- 2 łyżeczki mielonej papryki
- świeża bazylia, majeranek, lub mięta (wg. uznania)
Jak przygotować grzanki z serem?
Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Kiełbasę zmiel (możesz użyć do tego blender). Kromki bułki posmaruj masłem. Posyp je wybranymi ziołami. Przygotowaną z kiełbasy mięsną pastę wyłóż na każdą z kromek. Przykryj ją serem. Każdą z grzanek posyp również mieloną papryką. Możesz wybrać słodką lub ostrą, bądź pomieszać je ze sobą, zależnie od upodobań.
Kanapeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem lub posmarowanej cienką warstwą oleju spożywczego albo masła klarowanego. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego na 180°C. Zapiekaj 3-6 minut, aż ser się rozpuści.
Grzanki podawaj na ciepło, wyłożone na półmisek. Smacznego!
Dlaczego nóż do chleba jest lepszy do krojenia pieczywa?
Nóż do chleba pozwala na łatwiejsze wkrojenie się do środka pieczywa i zachowanie odpowiedniej kontroli w trakcie. Dzięki temu krojenie chleba czy bułek jest zdecydowanie szybsze. Oczywiście możesz użyć do tego po prostu zwyczajnego noża, jednak nie będzie to tak efektowne.
Czy grzanki z żółtym serem można przygotować na patelni?
Jak najbardziej, grzanki możesz po prostu wyłożyć na patelni. Zwróć jednak uwagę na to, aby używać stosunkowo niskiej mocy kuchenki oraz użyć pokrywki. Dzięki temu ser się roztopi, a grzanki się nie spalą. Wadą tego rozwiązania jest fakt, że patelnia grzeje tylko z jednej strony, przez co ser może rozpuścić się mniej równomiernie lub zajmie to po prostu więcej czasu, jednak jeśli np. nie posiadasz piekarnika, jest to dobre rozwiązanie.
Jakie warzywa dodać do grzanek?
Jeśli masz taką ochotę, możesz nieco zmodyfikować przepis, dodając do niego warzywa. Dobrze sprawdzą się te, które nie mają w sobie zbyt dużej ilości soku, takie jak papryka. Pokrój ją na cienkie, długie paseczki lub w kostkę i wyłóż na pieczywo, tak aby znalazły się pod warstwą sera.