Jagodzianki z lukrem warto przygotować latem, ze świeżych jagód lub borówek, które dopiero co zostały zerwane z krzaczka. Stworzenie ich nie jest wcale szczególnie skomplikowane, a gdy będą już wypieczone, można podawać je wraz z kawą na małych talerzykach śniadaniowo-deserowych. Takie przysmaki doskonale prezentują się na porcelanie!
Co jest potrzebne na jagodzianki z lukrem?
- 25 g świeżych drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g masła
- jajko
- 2 żółtka
- 125 ml ciepłego mleka
- ok. 150 g jagód
- żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem)
- 1 białko jajka
- ½ szklanki cukru pudru
Jak zrobić jagodzianki z lukrem?
Wyjmij drożdże z lodówki i pozostaw na około 30 minut.
Po tym czasie pokrusz drożdże w dłoniach i wsyp do miseczki. Połowę mleka podgrzej (mleko nie może być zbyt gorące) i zalej nim drożdże. Dodaj pół łyżeczki cukru oraz łyżeczkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj, przykryj bawełnianą ściereczką odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Jajko wraz z żółtkami ubij z cukrem na puszystą masę.
Masło rozpuść w rondelku lub małym garnku (np. z zestawu MODEL) i odstaw do wystygnięcia. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj do niej drożdże, drugą połowę ciepłego mleka, ubite jajka, a także ostudzone masło. Ciasto wyrabiaj na gładką masę. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby dobrze wyrosło.
Następnie wyrabiaj ciasto przez chwilę na stolnicy, uformuj z niego kulę i podziel ją na 8 części. Każdą z nich spłaszcz na dłoni, ułóż na niej 2 łyżki jagód, zalep brzegi i odpowiednio uformuj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej w większych odstępach jagodzianki i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C z włączoną funkcja pieczenia góra-dół.
Jagodzianki posmaruj roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka i wstaw do nagrzanego piekarnika (do smarowania polecamy pędzel silikonowy NATUR) na 20 minut. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw aż do wystygnięcia. W międzyczasie przygotuj lukier (na bazie białka jajka oraz cukru pudru) i nałóż je na ciastka. Jagodzianki z lukrem gotowe! Smacznego!
Czym różnią się jagody od borówek?
Najbardziej popularne w Polsce borówki amerykańskie są wyraźnie większe od jagód. Jagody mają zaś nieco ciemniejszy kolor. Mają również inne kolory wnętrza. Borówka, mimo ciemnej skórki, ma jasny miąższ, jagoda zaś jest po prostu ciemna. Różnią się też smakiem: jagody są bardziej kwaskowate.
Czy do przepisu można wykorzystać mrożone jagody?
Tak! Poza sezonem możesz również stworzyć te smaczne wypieki, jednak wówczas najlepszym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po te mrożone, które często są lepsze w smaku, niż jagody lub borówki ściągane zza granic Polski.
Dlaczego nie należy pomijać drożdży w przepisach?
Drożdże sprawiają, że ciasto wyrasta i staje się puszyste. Dlatego też nie warto ich pomijać! To one sprawiają, że wypieki mają swoją charakterystyczną konsystencję, która sprawia, że są tak chętnie spożywane.