Jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką to danie, które świetnie sprawdzi się jako syta kolacja, ale nie tylko – możesz również przygotować je na obiad. Jak stworzyć ten przepis? Sprawdź instrukcję krok po kroku. Nie zapomnij przygotować wysokiej jakości, ekologicznych jajek oraz wygodnych garnków z grubym dnem.
Co jest potrzebne na jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką?
- 350 g ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 g pomidorków cherry
- Natka pietruszki
- 4 jajka
- Masło
- Sól i pieprz
Jak przygotować jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką?
Umyj ziemniaki i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie obierz je, pokrój w ósemki i włóż do garnka. Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 10 minut na wolnym ogniu (od momentu zagotowania się wody). Po tym czasie należy je odcedzić. Do gotowania ziemniaków polecamy m.in. garnki Gerlach MODEL ze specjalnym systemem odcedzania.
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Umytą papryką pokrój w paski lub kostkę, a pomidorki cherry przekrój na pół. Świeżą natkę pietruszki umyj i poszatkuj, używając np. tasaka do ziół Gerlach NATUR. Na dużej głębokiej patelni np. Gerlach MONOLIT rozgrzej masło, dodaj cebulę, czosnek i paprykę. Podsmaż wszystkie składniki tak, aby stały się miękkie.
Całość smaż do momentu, aż pomidory zmiękną i wypuszczą sok. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Na drugiej patelni usmaż jajka. Gdy wszystko jest już gotowe jajka po hiszpańsku z ziemniakami i papryką przełóż na talerze. Smacznego!
Dlaczego warto wybierać jaja ekologicznego pochodzenia?
Kupując takie jaja wybierasz nie tylko zdrowsze, naturalne produkty, ale również wspierasz etyczną hodowlę zwierząt. Kury, które mają dostęp do wolnego wybiegu, mają zdecydowanie wyższą jakość życia, a także są wydajne przez dłuższy czas.
Czy do dania trzeba koniecznie dodać natkę pietruszki?
Jeśli jej nie posiadasz, możesz z niej zrezygnować. Natka pietruszki jest jednak zdrowym dodatkiem, który poprawia również wygląd całego dania. Z tego powodu naprawdę warto wprowadzać ją do codziennej diety.
Dlaczego warto wybrać garnki wysokiej jakości?
Garnki wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej są odporne na korozje, nie wyginają się w trakcie gotowania i dobrze wykorzystują energię. To sprawia, że pozwalają na zaoszczędzenie jej i są zdecydowanie bardziej ekologiczne. Zakup takich naczyń jest więc oszczędnością w dłuższej perspektywie czasu.