Zestaw sztućców 68 szt. połysk ONDA
Czy wiesz, jak nakryć do stołu i w jaki sposób ułożyć sztućce? Dowiedz się, jak zrobić to poprawnie i stwórz zastawę, która nie tylko będzie się przepięknie prezentować, ale również będzie użytkowa i wygodna dla Twoich bliskich. Poznaj popularne błędy popełniane przy ustawianiu sztućców na stole.
Jak prawidłowo ułożyć sztućce?
Podstawowa zasada dotycząca układania sztućców na stole jest bardzo prosta. Należy je układać od zewnątrz do wewnątrz, w kolejności użycia. Ważne jest również to, że sztućce deserowe umieszcza się nad talerzem. Ponadto w trakcie większej uroczystości warto ułożyć na stole koszyczek z dodatkowymi sztućcami, który może się przydać, jeśli np. jakiś z gości upuści swój widelec czy nóż.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Jak posługiwać się sztućcami?
Rodzaje i układ sztućców na stole
Dawniej na stole pojawiały się najróżniejsze typy sztućców, dopasowane do potraw. Dziś liczba ta zmniejszyła się do kilku podstawowych elementów i naprawdę rzadko można spotkać stół, przy którym znajduje się więcej, niż pięć sztućców na osobę.
Widelec i nóż to sztućce podawane do dania głównego. Nóż układany jest po prawej stronie talerza i służy nie tylko do krojenia, ale również jako pomoc w nakładaniu jedzenia na widelec. Powinien być odwrócony ostrzem w stronę talerza. Łyżka do zupy, używana do pierwszego dania, powinna znaleźć się po prawej stronie noża. Widelec układa się po lewej stronie talerza. To podstawowe, prawidłowe ułożenie sztućców: warto o nim pamiętać na co dzień!
Sztućce deserowe, takie jak łyżeczka i widelczyk deserowy, powinny znaleźć się nad talerzem. To zwykle ostatnie sztućce, po które sięga się danego dnia.
Czasem można znaleźć również sztućce przyssawkowe. Są to zwykłe widelce, łyżki itd., jednak o ok. 10-20% mniejsze od tych podstawowych. Układa się je od zewnątrz głównych sztućców. Aby poprawnie ułożyć sztućce, należy wziąć też pod uwagę to, czy wszystkie elementy są potrzebne w trakcie posiłku. Jeśli jakiś nie będzie się używać: zrezygnuj z nich.
Jak kreatywnie i poprawnie ułożyć sztućce na stole?
Sztućce mogą być naprawdę ważnym elementem tego, jak w wersji końcowej będzie prezentować się cała zastawa stołowa. Dlatego warto na chwilę się zatrzymać i zastanowić się, w jaki kreatywny sposób możesz je zaprezentować. Jednym z najprostszych sposobów jest stworzenie z serwetek „kiszonek”, w których mogą być podane sztućce. To bardzo praktyczna metoda – goście mogą następnie wykorzystać je po posiłku.
Możesz też ułożyć sztućce w nieco inny sposób, używając niewielkich stojaków. Dzięki temu nie będą dotykać stołu i będą doskonale się prezentować. Niektóre modele pozwalają również np. na odwrócenie noża tak, by „stał”, a nie leżał, co sprawi, że zastawa stołowa będzie wyglądać bardziej przestrzennie. Zęby widelca również możesz ułożyć na dwie sposoby.
Możesz również złamać część zasad i np. ułożyć sztućce pod skos lub w inny nietypowy sposób. Dobrze sprawdzą się również jakieś drobne dodatki, takie jak wstążki, pierścienie na serwetki, czy drobne figurki albo imienne wizytówki dla gości. Ozdobnym elementem mogą być również kieliszki. To sprawi, że zastawa stołowa, niezależnie czy to przyjęcie, czy zwyczajne rodzinne spotkanie, będzie robić wrażenie. Oczywiście nie układaj ich na środku talerza. To może sprawić, że będą wyglądać tak, jakby były już używane.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Jak nakryć stół na urodziny?
Najczęstsze błędy przy układaniu sztućców i jak ich unikać
Jednym z najczęstszych błędów przy układaniu sztućców jest ich nieprawidłowa kolejność ułożenia, co może sprawić, że Twoi goście poczują się nieco skonfundowani. Dlatego warto po prostu pamiętać, aby układać je do wewnątrz według kolejności użytkowania.
Drugim częstym błędem jest ich niesymetryczne ułożenie przy talerzu. Zadbaj o to, by były ułożone równo, po obydwu stronach talerza. Po ułożeniu warto zrobić kilka kroków do tyłu, aby upewnić się, czy leżą równo. Nie zapominaj o tym, że sztućce deserowe powinny znaleźć się nad talerzem, a nie obok niego. Zwróć też uwagę, czy odpowiednie elementy znajdują się po prawej i lewej stronie nakrycia.
Nie zapomnij też o tym, aby ułożyć szklanki w odpowiednim miejscu, w dobrej odległości od sztućców. Nie powinny one przeszkadzać w jedzeniu. Kieliszki powinny znajdować się po prawej stronie talerza, ułożone w kolejności użytkowania. To zapewni zastawie elegancki wygląd.
Sztućce powinny być też dobrze wyczyszczone. Nie układaj też ich w nadmiernej ilości, np. jeśli nie podajesz zupy, zrezygnuj z dużej łyżki. Przemyśl wcześniej, jakie będzie kolejne danie, co i w jaki sposób będzie serwowane. Ma to duże znaczenie przy doborze zastawy.
Jak przygotować sztućce do zaprezentowania na stole?
Zacznij od umycia sztućców. Możesz zrobić to ręcznie lub używając zmywarki do mycia naczyń. Następnie weź ściereczkę lub ręcznik papierowy i wypoleruj każdy ze sztućców z osobna, tak aby zapewnić im maksymalny poziom połysku. Układając je na stole, możesz używać rękawiczek, by nie pozostawić odcisków palców.
Jeśli mimo polerowania Twoje sztućce nie są wystarczająco błyszczące, możesz spróbować umyć je roztworem wody i kwasku cytrynowego, aby usunąć mocniejsze zabrudzenia. Czystość sztućców jest nie mniej ważna, niż ich ułożenie!
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ:Jak odkładać sztućce po posiłku?
Jakie sztućce do kawy?
Jeśli do Twojego domu przychodzą goście i życzą sobie tylko kawy, podaj wraz z filiżanką odpowiednią łyżeczkę, której wielkość powinna być dopasowana do rozmiaru serwowanego napoju. Najważniejsze elementy stołowej etykiety to w końcu między innymi właśnie odpowiedni dobór nie tylko dań, ale również sztućców, tak by do siebie po prostu pasowały. Oczywiście jeśli poza kawą chcesz podać np. deser, nie zapomnij o widelczyku. Układaj go po jednej stronie talerza: nad nim. To najbardziej elegancki sposób. Przy nakrytym stole zawsze powinna też znaleźć się serwetka do wytarcia rąk.
Podajesz kolejne danie — co zrobić?
Nim podasz do stołu kolejne danie, pamiętaj, aby zebrać ze stołu pozostałości po poprzednim. Talerze z niepotrzebnymi już sztućcami powinny jak najszybciej zniknąć. Zadbaj jednak o to, aby goście mieli wystarczająco czasu, aby spokojnie dokończyć swoje przystawki, dania główne i desery, nim zaproponujesz coś kolejnego.
Jakie sztućce ułożyć na stole?
Czystość oraz odpowiednie ułożenie sztućców są niezmiernie istotne, ale wcale nie mniej ważny jest dobór odpowiedniego modelu. Często na co dzień używa się prostych modeli, takich jak MODERN, czy FLOW. Minimalistyczne, wykonane ze stali nierdzewnej 18/10 będą służyć Ci przez długie lata.
Warto jednak mieć w swojej kolekcji zestaw, który będzie wykorzystywany na szczególne okazje. Taką funkcję mogą spełniać nieco bardziej zdobne modele, takie jak sztućce z linii RETRO, CELESTIA czy VALOR. Dzięki zmianie sztućców podkreślisz wyjątkowy charakter wydarzenia. Ponadto rzadziej używane sztućce prawdopodobnie nie będą tak porysowane jak te, które są w codziennym użytku.
Jeśli masz wśród swoich bliskich osobę uczuloną na nikiel, wybierz sztućce wykonane ze stali nierdzewnej 18/0.
Co powinno znaleźć się na stole poza sztućcami?
Sztućce są niewątpliwie bardzo ważnym elementem zastawy stołowej, jednak poza nim powinny się na nim znaleźć również talerze, naczynia do picia (kubki, filiżanki, szklana zastawa stołowa), naczynie z wodą lub innym napojem oraz półmiski, sosjerki itd., w których podane zostaną dania. Warto dobrać cały zestaw tak, aby dobrze się ze sobą komponował. Dlatego jeśli np. wybierasz nieco zaokrąglone, minimalistyczne sztućce, warto dobrać właśnie tego typu talerze.
Oferta marki Gerlach ułatwi Ci ten wybór. Wśród naszych produktów znajdziesz linie, które doskonale się ze sobą komponują. Stwórz komplet w ramach linii MODERN, FLOW czy MUZA. Wysokiej jakości surowce wykorzystane do tworzenia sztućców czy porcelany sprawiają, że to trwałe i wszechstronne produkty. Warto wiedzieć, że dobrej jakości, niedekorowana porcelana nadaje się do użytkowania w zmywarce, w lodówce, czy w mikrofalówce.
Nie zapomnij również o odpowiedniej dekoracji stołu. Dobierz odpowiedni obrus, podkładki pod talerze, czy dodatki, takie jak świeczki, figurki czy kwiaty. To wszystko nada Twojej zastawie unikalnego charakteru i sprawi, że czas spędzany przy stole wraz z bliskimi będzie naprawdę wyjątkowy.
.jpg)
.jpg)

.jpg)