Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Sprawdź, jak pokroić cebulę w piórka, czy w kostkę oraz jak ją szybko i drobno posiekać. Jak kształt warzywa wpływa na smak i teksturę dania? Jaki nóż wybrać? Poznaj odpowiedzi na te pytania!
Cebula – podstawa wielu dań
Cebula to podstawa dla wielu dań, nie tylko w Polsce. Dodaje się ją do mięs, sałatek, dań na bazie ryżu. Po karmelizacji jest często używana jako „posypka”. Doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, dodając posiłkom głębi, a przy tym jest zdrowa i niskokaloryczna. Nic więc dziwnego, że istnieje wiele sposobów na pokrojenie jej i to, jaki w danym momencie będzie najlepszy, zależy od tego, co chcesz z niej przygotować. Poznaj najlepsze sposoby na to, jak kroić cebulę!
Jaki nóż do krojenia cebuli?
Nim weźmiesz się za krojenie cebuli, należy przygotować odpowiednie narzędzie. Warto mieć pod ręką dwa noże: do jarzyn oraz szefa kuchni bądź Santoku. Ten pierwszy przyda Ci się do obrania warzyw, ten drugi – do docelowego krojenia. Poza tym upewnij się, że masz pod ręką dobrej jakości deskę do krojenia, najlepiej wykonaną z drewna. Tego typu naturalny materiał sprawia, że nóż „wbija się” w jej powierzchnię i nie tępi się tak bardzo, jak np. przy używaniu desek szklanych.
Jak przygotować cebulę do krojenia?
Aby krojenie cebuli poszło płynnie, warto ją odpowiednio do tego przygotować. Na kilka minut przed rozpoczęciem krojenia, schowaj cebulę do lodówki. Schłodzona, nie będzie powodować tak mocnego łzawienia. W tym czasie możesz zmoczyć ściereczkę i położyć ją obok deski do krojenia. Będzie ona „chłonąć” część zapachów wydzielanych przez cebulę, co również zmniejszy uczucie piekących oczu.
Nim pokroisz cebulę, należy obrać ją z wierzchniej warstwy liści. Zdejmij ostrożnie łuskę, jednak nie przycinaj od razu korzenia. Pomoże Ci on w trakcie krojenia, utrzymując warstwy cebuli razem. Sięgnij po noże do obierania warzyw, by ułatwić sobie pracę.
Jak pokroić cebulę w piórka?
Cebula pokrojona w piórka przypomina kształtem półksiężyc. Aby go uzyskać, przekrój cebulę na pół. Zrób to wzdłuż włókien, od czubka do korzenia. Dzięki temu w trakcie krojenia każda połówka zachowa swój kształt. Następnie ułóż połówki stabilnie na desce i prowadź nóż od czubka aż do korzenia, wykonując równomierne, cienkie cięcia. Na tym etapie nie ucinaj jeszcze korzenia.
Dopiero gdy pokroisz cebulę do końca, należy odciąć korzeń i rozdzielić poszczególnie piórka palcami. Stosuj w trakcie płynne, spokojne ruchy.
Cebula w piórka – do czego ją użyć?
Cebula pokrojona w piórka doskonale nadaje się do smażenia na patelni. Skarmelizowana, będzie idealnym dodatkiem do mięs różnego rodzaju, w tym do kiełbasy i kaszanki. Możesz dusić ją na patelni na ulubionym tłuszczu i z odrobiną soli oraz innych przypraw. W surowej wersji piórka doskonale nadadzą się do sałatek lub do burgerów, lub na kanapki.
Jak pokroić cebulę w kostkę?
Krojenie cebuli w kostkę jest najpopularniejszym sposobem dostępnym w kuchni. Jak to zrobić? Tak jak w przypadku piórek, zacznij od przekrojenia jej na pół. Ułóż połówkę na desce i tnij ją wzdłuż włókien, bez przecinania korzenia. Następnie wykonaj poziomo 1-2 równoległe cięcia i na koniec tnij ją w poprzek, starając się stworzyć równą kostkę.
Do czego użyć cebulę pokrojoną w kostkę?
Cebula pokrojona w kostkę jest naprawdę uniwersalna. Możesz ją skarmelizować, dodać do ryżu, czy stworzyć z jej dodatkiem kotlety mielone. Sprawdzi się do sałatek, pasty jajecznej czy rybnej. Idealnie będzie pasować do sosu, gulaszu czy zup. Tak pokrojona, niemal „rozpada się” w daniach, nadając im słodkawego smaku.
Jak jeszcze można pokroić cebulę?
Kostka i piórka to jednak niejedyne sposoby na krojenie cebuli. Istnieje jeszcze wiele innych kształtów, które możesz uzyskać w prosty sposób i wykorzystać w kuchni. Oto kilka innych, które warto wziąć pod uwagę:
- plastry – klasyka kuchni amerykańskiej, kroi się ją w poprzek, a następnie podsmaża, czasem maczając wcześniej w cieście;
- półplastry – cięte z połówek cebuli;
- drobne siekanie – bardzo drobna kostka, idealna do sosów czy zup;
- cząstki – nieco większe kwadraciki z liści.
Jak przechowywać cebulę po pokrojeniu?
Po pokrojeniu cebulę możesz przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Możesz też zamrozić ją w woreczku strunowym – tak przygotowana, idealnie sprawdzi się do duszenia lub smażenia. Można też ją zamarynować, wkładając ją do naczynia i wlewając do niej zalewę na bazie octu.
Czy wiesz, jak kroić cebulę?
Krojenie cebuli wymaga odrobiny wprawy. W końcu im dłużej będziesz to robić, tym większa pojawia się szansa, że zaczną Cię piec oczy. Jednakże jeśli odpowiednio się przygotujesz i poznasz podstawowe techniki będzie to zdecydowanie łatwiejsze. Pokrój cebulę w piórka, w kostkę lub w inny dowolny kształt i ciesz się jej smakiem!
.jpg)
.jpg)
.jpg)

.jpg)