Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
Czy wiesz, jak pokroić kapustę pekińską? Sprawdź, jakie narzędzia wybrać i jak ją przygotować. Czy sposób krojenia ma znaczenie? Do czego możesz ją wykorzystać?
Co charakteryzuje kapustę pekińską?
Ta odmiana botaniczna kapusty była znana w Chinach już w XV wieku. Stamtąd powoli rozpowszechniała się do Korei i Japonii, a w XIX i XX wieku trafiła do Europy oraz Ameryki. Ma inny kształt, niż tradycyjna kapusta głowiasta: bardziej wydłużony, walcowaty i smukły. Główka osiąga do ok. 50 cm długości. Ma miękkie, faliste liście z wyraźnymi białymi nerwami. Ma delikatny, lekko słodki smak, a jej liście są kruche i soczyste.
W 100 g kapusty pekińskiej znajdziesz 16 kcal, błonnik w umiarkowanej ilości, witaminę C oraz K, a także minerały, takie jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Spożywanie jej wspomaga pracę jelit, wzmacnia odporność i wspiera układ kostny.
Do czego używa się kapustę pekińską?
Kapusta pekińska jest używana do naprawdę wielu dań. Jest chrupiąca i ma delikatniejszą strukturę, niż ta tradycyjnie używana w Polsce i dlatego jest świetna do różnorodnych surówek czy sałatek. Dobrze łączy się w tej formie z marchewką, papryką, ogórkiem, czy rzodkiewką.
Świetnie nadaje się też do duszenia oraz smażenia w technice stir-fry. Podsmażona z czosnkiem, imbirem, sosem sojowym i olejem sezamowym będzie doskonałym, ciepłym dodatkiem do obiadu. Możesz ją połączyć np. z krewetkami, grzybami, mięsem, tofu i różnymi warzywami. Dodasz ją też do zupy czy bulionu, a także do dań jednogarnkowych.
Często spożywa się ją także w sfermentowanej wersji jako kimchi. Możesz przygotować z niej też niewielkie gołąbki.
Jakim nożem pokroić kapustę pekińską?
Do krojenia kapusty sprawdzi się przede wszystkim tradycyjny nóż szefa kuchni lub jego odpowiednich w azjatyckim stylu, czyli Santoku. Długie ostrza o odpowiednim profilu pozwolą na szybką i bezpieczną pracę. Warto jednak mieć pod ręką również mniejszy nóż do jarzyn do bardziej precyzyjnych prac.
Poza kształtem i wielkością ostrza ważna jest też jego jakość. Stawiaj na noże ostre, o twardej stali, które wolniej się tępią. Przed rozpoczęciem pracy warto użyć ostrzałki, aby narzędzie było w jak najlepszym zdanie. Zadbaj też o to, by używać produktów czystych i w dobrym stanie. Nie krój warzyw nożem pokrytym rdzą!
Jak przygotować kapustę pekińską do krojenia?
Nim zaczniesz kroić kapustę pekińską, należy odpowiednio ją do tego przygotować. Najpierw usuń warstwę zewnętrznych liści. Często są one brudne lub uszkodzone. Następnie opłucz główkę pod zimną wodą, zwracając uwagę na przestrzeń pomiędzy liśćmi – często w tym miejscu znajduje się piach czy brud. Sięgnij po ręcznik papierowy i dokładnie ją osusz.
Opcjonalnie możesz usunąć twardy głąb, czyli mięsistą część u podstawy kapusty. Aby to zrobić, musisz przekroić główkę wzdłuż, a następnie wykonuj cięcie w kształcie litery „V”, aby wyciąć rdzeń.
Jak można pokroić kapustę pekińską?
To, jak należy kroić kapustę krok po kroku jest zależne od tego, do czego będziesz jej używać. I tak na przykład możesz ją pokroić w:
- cienkie paski (szatkowanie) – przygotowuje się do surówek czy sałatek;
- zróżnicowane cienkie paski – do smażenia metodą stir-fry;
- kostki lub większe kawałki – do zup, czy dań jednogarnkowych;
- średniej wielkości kawałki – gdy chcesz poddać kapustę fermentacji.
Jak pokroić kapustę pekińską?
Po przygotowaniu odpowiednich narzędzi i kapusty. Następnie zdecyduj, w jaki kształt będziesz kroić kapustę i zacznij robić to zgodnie z instrukcjami.
Aby stworzyć cienkie paski, usuń głąb kapusty, a następnie podziel główkę na ćwiartki, krojąc ją wzdłuż. Ułóż każdy kawałek na płasko i tnij bardzo cieniutkie paseczki.
Gdy chcesz usmażyć kapustę w metodzie stir-fry podziel kapustę na części pod względem kolorów. Białe części kroi się w cieńsze paski, a zielone – w nieco grubsze.
Jeśli chcesz uzyskać kostkę, usuń głąb z kapusty. Podziel ją na ćwiartki, a każdą z nich krój w niewielkie kwadraty. Gdy masz zamiar poddać kapustę fermentacji stwórz po prostu większe kawałki o wielkości ok. 2,5x2,5 cm każdy.
Krojenie kapusty pekińskiej – wystarczy trochę wprawy!
Krojenie kapusty pekińskiej początkowo może wydawać się nieco nieporęczne, ale z odpowiednimi narzędziami i technikom na pewno szybko to opanujesz. Pamiętaj, aby zwracać uwagę na do, do czego będzie ona wykorzystywana oraz starać się tworzyć kawałki o podobnej wielkości. Powodzenia!
.jpg)
.jpg)
.jpg)