To jedne z najpopularniejszych grzybów, które można zebrać samodzielnie lub też zakupić w sklepie. Jak przechowywać kurki? Dowiedz się więcej na temat ich mrożenia oraz trwałości, a także sprawdź, po czym rozpoznać, że grzyby się zepsuły. Oto nasze pomysły na organizację w kuchni!
Kurki – leśne złoto, które dodaje potrawom pikanterii
Kurki to potoczna nazwa na pieprzniki jadalne. Są to jedne z najbardziej cenionych grzybów w kuchni. Są uwielbiane za połączenie delikatnego smaku z odrobiną pieprznej pikanterii. Mają też jędrną strukturę. Charakterystyczny kształt sprawia, że łatwo je odróżnić od innych grzybów, co czyni je stosunkowo prostymi do samodzielnego zbierania.
Doskonale nadają się do przygotowywania wielu potraw. Nie jedna osoba jest fanem jajecznicy z ich dodatkiem. Na ich bazie tworzy się sosy, kotlety, zupy i risotta. Są więc obecne w polskiej kuchni od lat i naprawdę chętnie wykorzystywane.
Ponadto kurki są również dobrym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy D i B, czy minerałów różnego rodzaju. Dlatego też będą idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Jak je jednak przechowywać, aby jak najdłużej pozostały świeże i jak rozpoznać, że nie nadają się już do spożywania? Poznaj również akcesoria do organizacji kuchni, które przydadzą Ci się do przechowywania w kuchni.
Jak przechowywać kurki, by na dłużej pozostały świeże?
Aby kurku pozostały świeże na dłużej, należy odpowiednio przygotować je do przechowywania. Warto je dokładnie oczyścić i osuszyć z nadmiaru wilgoci. Unikaj jednak mycia ich pod wodą, ponieważ może to sprawić, że mocniej nią nasiąkną, co przyśpieszy ich proces psucia się. Wówczas należy wybrać odpowiednie miejsce do ich przechowywania w domu.
Gdzie przechowywać kurki?
Jeśli kurki chcesz spożyć w przeciągu kilku dni, najlepiej przechowywać je w lodówce. Brak dostępu do światła, niższa temperatura i odpowiednia wilgotność sprawią, że grzyby te na dłużej pozostaną świeże. Warto schować je do dolnej szuflady lodówki.
W przeciwieństwie do wielu innych rodzajów grzybów nie zaleca się suszenia kurek, ponieważ wówczas tracą one swoją konsystencję.
W czym przechowywać kurki?
Kurki warto przechowywać po zawinięciu w papier. To stosunkowo ekologiczny sposób, który jednocześnie zapewnia im odpowiedni poziom wilgotności. Jej nadmiar zostaje wchłonięty przez materiał, a jednocześnie nie wysychają one nadmiernie. Sprawdzą się do tego również pojemniki kuchenne, najlepiej wyłożone papierem kuchennym. Stawiaj na produkty, które zapewnią kurkom odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz oraz które są wykonane z bezpiecznych dla zdrowia materiałów, dopuszczonych do kontaktu z żywnością (zwykle jest to stal nierdzewna, szkło).
Jak długo przechowywać kurki?
Świeże kurki powinny być przechowywane przez maksymalnie 3-5 dni. Nie są to więc produkty, które możesz przez dłuższy czas trzymać. Warto więc kupować je wtedy, kiedy po prostu chcesz je wykorzystać. Zazwyczaj w sklepach kurki można znaleźć w okresie jesiennym. Coraz częściej są wówczas powszechnie dostępne, tak samo jak np. pieczarki.
Czy można mrozić kurki?
Jak najbardziej! Mrożenie to doskonały sposób na to, aby przedłużyć trwałość tych grzybów. Najpierw musisz je jednak odpowiednio przygotować. Poddaj je blanszowaniu lub podsmaż na patelni. Warto pokroić je na mniejsze kawałeczki. Następnie poddaj je mrożeniu, sięgając po pojemniki na żywność, które można wkładać do zamrażarki. Tak przygotowane grzyby będą nadawały się do spożycia przez nawet 12 miesięcy.
Jak poznać, że kurki się zepsuły?
Zepsute kurki są miękkie, śliskie w dotyku i mogą zacząć wydzielać nieprzyjemny aromat. Zwróć też uwagę na ich powierzchnię: ciemne plamy, oznaki fermentacji lub pleśni również wyraźnie sugerują, ze produkty te nie nadają się do spożycia. Jeśli masz jakiekolwiek podejrzenie co do świeżości kurek, nie spożywaj ich – to może być po prostu niebezpieczne dla Twojego zdrowia.
Kurki czy pieczarki – co jest trwalsze?
Jeśli zastanawiasz się, które z tych grzybów – kurki czy pieczarki – poleżą w Twojej lodówce dłużej, to odpowiedź brzmi: pieczarki. Są one nieco bardziej wytrzymałe. Uznaje się, że można przechowywać je do 5-7 dni, a w przypadku kurek zazwyczaj należy je spożyć do 5 dni. Ta różnica wynika z faktu, że kurki w swoim składzie zawierają stosunkowo więcej wody, co przyśpiesza proces ich psucia się. Kurki są też delikatniejsze i wymagają nieco lepiej dobranych warunków.
Oczywiście tę trwałość można przedłużać poprzez obróbkę termiczną, suszenie, mrożenie itd.
Wygodna kuchnia wraz z marką Gerlach!
Stwórz wygodną i doskonale wyglądającą kuchnię wraz z produktami marki Gerlach. W naszej ofercie znajdziesz produkty, które ułatwiają przechowywanie, w tym pojemniki, wkłady do szuflady, organizery na noże i inne. Sprawdź również nasze garnki, patelnie i inne naczynia, dzięki którym w wygodny sposób przygotujesz posiłki. Wysokiej jakości produkty zachowują trwałość na lata, są bezpieczne w użytkowaniu i pozwalają na szybsze tworzenie naprawdę smacznych dań. Z marką Gerlach codzienne zadania stają się prostsze!