Deska do krojenia dębowa NATUR 45x30 cm
To idealny dodatek do bardzo wielu dań. Można na niej smażyć, jak i spożywać na surowo. Jak przechowywać oliwę z oliwek, aby na dłużej zachowała świeżość? Dowiedz się, w czym ją przechowywać, jakie warunki jej zapewnić oraz czy można ją mrozić?
Dlaczego warto mieć oliwę z oliwek w domowych zapasach?
Oliwa z oliwek jest uznawana za jeden z najszlachetniejszych tłuszczów roślinnych, wykorzystywanych w kuchni. Ma bogaty, lekko owocowy smak. Podaje się ją na zimno, np. jako dodatek do pizzy, do sałatek, czy kanapek. Nadaje się jednak również do marynat, do dań kuchni śródziemnomorskiej czy do smażenia, choć w tym przypadku należy zwrócić uwagę na temperaturę dymienia produktu.
Jest to tłuszcz, który uchodzi za naprawdę zdrowy dla organizmu. Jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wspomagające regulowanie cholesterolu. Zawiera też przeciwutleniacze oraz witaminy, takie jak K oraz E. Najwyższej jakości oliwa z oliwek jest tłoczona na zimno (extra virgin).
Oliwa z oliwek może być dość trwałym produktem, ale jest podatna na utlenianie się. Dlatego też sposób przechowywania jej jest niezmiernie ważny.
Jak przechowywać oliwę z oliwek, aby zachowała swoje właściwości?
Oliwa z oliwek to produkt szczególnie wrażliwy na wahania temperatur oraz światła. Dlatego też przechowując ją, warto zadbać o stworzenie jej odpowiednich warunków. Bardzo ważny jest pojemnik, w którym będzie przechowywana, o którym przeczytasz w dalszej części artykułu. Zadbaj też o to, aby Twoja oliwa z oliwek była szczelnie zamknięta. Warto sprawdzać to po każdym użyciu opakowania.
Czy oliwę z oliwek można przechowywać w lodówce?
Oliwę z oliwek można przechowywać w lodówce, jednak to nie zawsze jest najlepsze rozwiązanie. W temperaturze poniżej 10°C może gęstnieć i mętnieć. Czasem pojawiają się też w niej tworzyć białe, woskowate kryształki. To naturalne i nie wpływa na jakość oliwy, która po podgrzaniu wraca do swojego pierwotnego stanu, jednak może być przeszkodą, jeśli chcesz używać oliwy na co dzień. Jednocześnie jeśli posiadasz duży zapas tego produktu, warto rozważyć taki sposób przechowywania nadmiernych butelek.
Taki sposób przechowywania to również dobry pomysł, gdy temperatura otoczenia wzrasta powyżej 25°C, lub kiedy posiadasz oliwę smakową, np. z ziołami. Staraj się jednak unikać częstych zmian temperatury oliwy. Wyciągaj ją tylko po to, aby ją użyć.
Gdzie przechowywać oliwę z oliwek?
Oliwę z oliwek najlepiej przechowywać w szafce kuchennej, która znajduje się w oddaleniu od kuchenki oraz źródła wody. Staraj się unikać trzymania jej np. w szafce tuż przy kuchence. Dobrym miejscem może okazać się też szafka typu cargo, jeśli taką posiadasz.
Możesz trzymać ją również na blacie, co jest bardzo poręczne, jeśli często po nią sięgasz, jednak zwróć uwagę, aby stała w oddaleniu od promieni słonecznych, w zacienionym miejscu w kuchni.
Sprawdź też nasze akcesoria do organizacji w kuchni!
W czym przechowywać oliwę z oliwek, aby na dłużej zachowała świeżość?
Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w szczelnie zamykanym pojemniku kuchennym, wykonanym z ciemnego szkła. Materiał ten nie wchodzi w reakcję z oliwą, a jego kolor ogranicza dostęp światła do jej wnętrza. Zazwyczaj to właśnie tak sprzedawane są tego typu produkty i jeśli kupisz właśnie taki, nie musisz z nim nic więcej robić.
Czasem jednak oliwa niższej jakości lub też sprzedawana masowo jest pakowana do plastikowych pojemników. Nie nadają się one jednak zbyt dobrze do dłuższego przechowywania, bo produkt ten może wchodzić w reakcję z oliwą, wpływając na jej smak. W takiej sytuacji oliwę możesz przelać np. do szklanego słoika na żywność, do ceramicznych butelek, czy też do metalowych puszek.
Jak długo można przechowywać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek jest dość trwałym produktem i jeśli regularnie jej używasz, raczej nie musisz się martwić o to, że się zepsuje. Przechowywana w zamkniętej fabrycznie butelce zachowa swoją świeżość nawet do 48 miesięcy. Po otwarciu butelki należy zużyć ją w ciągu 3-6 miesięcy, ponieważ w chwili otworzenia rozpocznie się jej utlenianie. Warto więc wybierać w sklepie takiej wielkości butelki, które uda Ci się w tym czasie zużyć. Oczywiście inne potrzeby będzie miała osoba mieszkająca samotnie, a inne – duża rodzina, dlatego nie ma jednej, przeciętnej wielkości, która sprawdzi się najlepiej dla każdego.
Jeśli posiadasz w zapasach domową oliwę z dodatkiem ziół, czy czosnku, pamiętaj, że jej trwałość może być zdecydowanie krótsza. Nie przechowuj jej raczej dłużej, niż przez ok. 4 tygodnie.
Czy można mrozić oliwę z oliwek?
Tak, można mrozić oliwę z oliwek, ale nie jest to konieczne do zachowania jej trwałości przez dłuższy czas. Oliwa zaczyna gęstnieć już poniżej 10°C, jednak jest to proces odwracalny. Możesz np. zamrozić ją w kostkach na lód, a następnie używać w tej formie do sałatek, jako dodatkowy element ozdobny, albo też po prostu wyciągać kostki i używać ich jako porcji do smażenia.
Dobrym pomysłem może być zamrożenie domowej oliwy smakowej – w ten sposób możesz faktycznie przedłużyć jej trwałość.
Jak poznać, że oliwa z oliwek się zepsuła?
Zepsuta oliwa z oliwek ma nieprzyjemny, zjełczały zapach. Może przypominać stare orzechy. To oznacza, że utleniła się i po prostu nie powinna być już używana w kuchni. Ponadto taka oliwa może mieć gorzki, metaliczny posmak, a także mętny osad, który utrzymuje się nawet w temperaturze pokojowej. Pamiętaj też, aby zwracać uwagę na jej datę ważności.
Wygodnie przechowuj w domu wraz z marką Gerlach
Przechowywanie nie jest proste, zwłaszcza jeśli posiadasz znacznie ograniczoną przestrzeń. Dlatego regularnie staramy się prezentować różnorodne pomysły na organizację w kuchni oraz zapewniać produkty, które to ułatwią. Sprawdź np. wkład do szuflady lub organizer na noże NATUR. W naszej ofercie znajdziesz wyłącznie rzeczy wysokiej jakości, wykonane z bezpiecznych i wygodnych w użytkowaniu materiałów.