Czy wiesz, jak przechowywać pomidory, aby na dłużej zachowały świeżość? Poznaj nasze rady i sprawdź, jakie warunki zapewnić tym warzywom, by jak najdłużej cieszyć się ich pełnią koloru, aromatu i smaku. Dowiedz się też, czy nadają się do mrożenia.
Pomidory – nie bez powodu aż tak lubiane!
Wywodzące się z Ameryki pomidory to nie bez powodu jedne z najbardziej znanych warzyw. Technicznie rzecz biorąc, to owoce, jednak przez ich zastosowania kulinarne są zaliczane zazwyczaj do tej drugiej grupy. Są cenione za swój smak i soczystość. Doskonale nadają się na kanapki, jako baza sosów, do zup, czy też do zapiekanek. Są też bogate w witaminy, a liczne odmiany pozwalają korzystać z nich w naprawę różnorodnych sytuacjach.
Dlatego też wielu Polaków zwykle ma ich jakiś zapas w domu. Jak jednak przechowywać je na co dzień, aby zachowały swoją świeżość? Poznaj nasze pomysły na organizację w kuchni!
Jak przechowywać pomidory, aby na dłużej zachowały świeżość?
Pomidory najlepiej zachowują swój smak i konsystencję, jeśli są przechowywane w chłodnej, zacienionej spiżarce lub w temperaturze pokojowej. Gdy są bardzo dojrzałe, można włożyć je do lodówki, jednak należy to traktować jako ostateczność, ponieważ wówczas tracą swoje najlepsze właściwości. Może być to jednak dobry sposób na przedłużenie ich trwałości o kilka dni, jeśli wiesz, że nie uda Ci się ich zużyć od razu.
W czym przechowywać pomidory?
Do przechowywania pomidorów wykorzystaj akcesoria do organizacji kuchni, takie jak otwarte koszyki lub miski. Wybieraj takie miejsca przechowywania, aby warzywa te miały dostęp do powietrza. Jego cyrkulacja jest niezwykle ważna do zachowania ich świeżości na odpowiednim poziomie. Szczelnie zamknięte pojemniki kuchenne nie nadają się zbyt dobrze do przechowywania świeżych warzyw tego typu. Szczególnie unikaj cienkich, jednorazowych woreczków foliowych. Jeśli musisz po nie sięgnąć, użyj ich wyłącznie do transportu pomidorów do domu, a następnie wyjmij produkty.
Gdzie przechowywać pomidory?
Pomidory przechowuj w zacienionym miejscu. Możesz też wybrać miejsce chłodniejsze, takie jak domowa spiżarka. Jeśli przechowujesz je w lodówce, wybierz dolną szufladę. Niska temperatura spowalnia dojrzewanie, dlatego im dłużej chcesz je trzymać, tym niższa powinna być. Pamiętaj, że pomidory najlepiej smakują, gdy są po prostu świeże, dlatego staraj się nie trzymać ich przez zbyt długi czas. Warto dokupywać je i zużywać na bieżąco.
Pamiętaj, aby pomidory przechowywane w lodówce wyjąć z niej około 30-60 minut wcześniej.
Jak długo przechowywać pomidory?
Niedojrzałe pomidory, które są przechowywane w temperaturze pokojowej, zachowują swoją trwałość do około tygodnia. Jeśli od początku będą trzymane w lodówce, czas ten może wydłużyć się nawet do dwóch tygodni. Pomidory dojrzałe, które zaczniesz schładzać, zwykle mogą być przechowywane przez 4-7 dni.
Czy można mrozić pomidory?
Tak, pomidory jak najbardziej możesz mrozić, jednak warto je do tego odpowiednio przygotować. Ściągnij z nich skórkę i pokrój je w kostkę. Możesz mrozić je właśnie w takich kawałkach lub też przygotować z nich przetwory i sosy, które zamrozisz np. w silikonowych foremkach na kostki lodu albo babeczki. Dzięki temu w razie potrzeby bez problemu wyjmiesz je i w szybki sposób przygotujesz dowolne danie. W ten sposób warto przygotowywać letnie, pełne smaku pomidory. Najlepiej zużyć je w ciągu 6 miesięcy od zamrożenia.
Jakie przetwory można zrobić z pomidorów?
Domowe przetwory z pomidorów to doskonały pomysł, jeśli chcesz móc sięgać po te warzywa przez cały rok. W końcu właśnie takie smakują najlepiej! W domu możesz przygotować np.:
- przecier pomidorowy,
- sos pomidorowy,
- ketchup,
- suszone pomidory w oliwie,
- marynowane pomidory,
- sok z pomidorów,
- leczo w słoikach,
- pomidory krojone w słoikach.
Mogą być one doskonałą bazą do przygotowania szybkich i zdrowych posiłków, a np. przygotowane wcześniej leczo można po prostu zabrać ze sobą na wyjazd, albo zużyć, gdy wiesz, że nie będziesz mieć czasu na gotowanie.
Jak przechowywać przetwory z pomidorów?
Do przechowywania przetworów z pomidorów dobrze sprawdzą się wyparzone słoiki na żywność. Sprawdzą się one do przechowywania marynowanych i suszonych pomidorów, albo passat czy nawet domowego ketchupy. Warto jednak pamiętać o odpowiedniej pasteryzacji przygotowanego przetworu – wówczas zazwyczaj może być on przechowywany aż przez około rok.
Jak poznać, że pomidory się zepsuły?
Zepsute pomidory robią się miękkie, a na ich skórce pojawiają się plamy. Mogą wydzielać nieprzyjemny zapach, być lepkie w dotyku, a na ich powierzchni może być zauważalna pleśń. Jeśli zauważysz te oznaki, nie spożywaj ich – może okazać się to niebezpieczne dla zdrowia.
Przechowuj produkty spożywcze z marką Gerlach!
Przechowywanie produktów spożywczych w kuchni jest niezmiernie ważne, ponieważ im skuteczniej to zrobisz, tym mniej żywności się zmarnuje. Dobrze wiemy, że to pozwala na bardziej ekologiczne życie oraz na codzienne oszczędzanie. Dlatego też w naszej ofercie znajdziesz np. wygodne pojemniki do przechowywania SMART, które pozwolą Ci na zaoszczędzenie miejsca w kuchni. Sprawdź również słoiki do przechowywania suchej żywności COUNTRY oraz AMBIENTE.