Czy wiesz, jak przygotować ciasto na gofry? To naprawdę nie jest trudne. Przygotuj kilka akcesoriów kuchennych, składniki i zabierz się do pracy. Domowe gofry mają naprawdę wyśmienity smak, dlatego warto je od czasu do czasu stworzyć samodzielnie.
Co jest potrzebne, aby przygotować ciasto na gofry?
- 3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 szklanki mleka
- 4 jaja
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- Szklanka oleju słonecznikowego
- Szczypta soli
- Świeże maliny i jagody
Podane składniki wystarczą na przygotowanie ok. 12 gofrów.
Jak przygotować ciasto na gofry?
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mleko, olej roślinny, jajka i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy gofrownicę, wlewamy odpowiednią ilość ciasta, wyrównujemy ciasto szpatułką i pieczemy przez 3 minuty.
Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi malinami oraz jagodami.
Czym są gofry?
Gofry to po prostu rodzaj pulchnego ciasta, które wywodzi się z czasów średniowiecznych. Współcześnie przygotowuje się je w specjalnych maszynach, które nadają im różnorodne kształty oraz wypustki. Można podawać je na wiele sposobów, choć najczęściej funkcjonują jako deser.
Z czym można podać gofry?
Gofry wyśmienicie pasują po prostu z owocami, jak maliny i jagody, ale nie tylko. Możesz stworzyć pyszny deser używając czekolady, bitej śmietany, czy różnego rodzaju słodyczy. Nic nie stoi na przeszkodzie aby podać je również na wytrawnie, korzystając np. z serka kanapkowego. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia – sprawdź wszystkie sposoby na podanie najlepszych gofrów!
Jaki jest jeden z najpopularniejszych rodzajów gofrów?
Jedne z najpopularniejszych gofrów to gofry brukselskie, znane też jako gofry belgijskie. Po raz pierwszy były sprzedawane w 1839 roku w obwoźnej luksusowej cukierni. Sprzedawał je Maximilien Consael. Współcześnie są popularnym jedzeniem ulicznym, które jest sprzedawane głównie w miejscach turystycznych.