Patelnia NATUR 24 cm z powłoką ceramiczną
Czy wiesz, jak zrobić popcorn? Poznaj sposoby na przygotowanie tej pysznej przekąski. Na co warto zwrócić uwagę, jakie dodatki będą do niego pasowały i jakich naczyń użyć? Sprawdź!
Popcorn – czy to zdrowa przekąska?
Popcorn to po prostu uprażone ziarna kukurydzy. Są one naturalnym źródłem błonnika, witamin z grupy B, magnezu i przeciwutleniaczy. Sam w sobie może być więc zdrową przekąską. Jeśli jednak połączysz go z dużą ilością soli, tłuszczu czy cukru może okazać się produktem, którego spożycie warto kontrolować. Warto również przygotowywać go w domu, unikając gotowych mieszanek, które mogą zawierać np. tłuszcze utwardzone, konserwanty, czy sztuczne aromaty.
Co ciekawe, popcorn jest znany ludzkości już od bardzo dawna. W Peru i Meksyku odnaleziono pozostałości prażonej kukurydzy, które mają ponad 5 000 lat! Wraz z odkryciem Ameryki przekąska ta trafiła do Europy, a w okresie Wielkiego Kryzysu w USA w XX wieku była to jedna z niewielu tanich przekąsek. Nic więc dziwnego, że w dalszym ciągu jest tak popularny.
Co jest potrzebne do zrobienia popcornu?
Do przygotowania popcornu w domu przede wszystkim potrzebne są specjalnie przygotowane ziarna kukurydzy. Stawiaj na takie bez żadnych dodatków, dedykowane do przygotowywania popcornu, ale możliwie świeże i dobrej jakości. To właśnie takie będą najlepsze. Stare ziarna mogą rzadziej pękać, a ich smak i aromat nie będą tak wyśmienite.
Ponadto potrzebny będzie również tłuszcz: olej lub masło, które sprawią, że popcorn będzie zdecydowanie mniej suchy. Wiele osób dodaje do niego również sól, a także inne przyprawy, takie jak papryka czy cynamon.
Jak zrobić popcorn w mikrofali?
Jednym z najpopularniejszych sposobów na przygotowanie popcornu współcześnie jest użycie mikrofalówki. Wiele osób sięga jednak po gotowe opakowania, które po prostu wkłada się do niej bez większego przygotowania i zaczyna podgrzewać zgodnie z instrukcją. Jednakże bez większego problemu możesz przygotować też taki popcorn samodzielnie! Poza składnikami na popcorn przygotuj papierową torbę lub naczynie żaroodporne z pokrywką.
Wsyp ok. 1/3 szklanki popcornu do torby, dodając nieco tłuszczu i wymieszaj całość, by ziarna zostały nim pokryte. Dodaj również sól i ewentualnie inne ulubione przyprawy. Złóż szklaną torbę i zamknij ją tak, by ziarna nie miały jak się wydostać. Tak przygotowane ziarna włóż do mikrofalówki i zacznij je podgrzewać. Gdy przerwy między „strzałami” będą wynosić ok. 2-3 sekundy to znak, że popcorn jest już gotowy i możesz go wyciągnąć.
Jak zrobić popcorn bez mikrofali?
Choć mikrofalówka jest bardzo popularnym urządzeniem do przygotowywania popcornu w domu, bez obaw przygotujesz go również bez niej. Używając bardzo podobnych składników możesz zrobić go w garnku, na patelni lub nawet w piekarniku!
Jak zrobić popcorn w garnku?
Do przygotowania popcornu wybierz garnek z grubym dnem i dobrze dopasowaną pokrywką. Na jego dno wlej cienką warstwę oleju, tak aby przykrył on dno. Używaj takiego o wysokim punkcie dymienia! Zacznij rozgrzewać garnek. Po czasie dodaj na dno 2-3 ziarna popcornu i sprawdź, czy pękają. Jeśli tak zacznij wsypywać ziarno. Powinno ono pokrywać dno patelni jedną warstwą. Nie wsypuj na raz większej ilości!
Garnek przykryj pokrywką, pozostawiając jedynie niewielki otwór wentylacyjny. Popcorn szybko powinien zacząć „strzelać”. Praż go na średniej mocy kuchenki aż pomiędzy dźwiękami będą 2-3 sekundy przerwy. Wówczas wyłącz grzanie i przełóż popcorn do naczynia.
Jak zrobić popcorn na patelni?
Przygotowanie popcornu na patelni wygląda bardzo podobnie, jak w garnku. I tutaj potrzebujesz naczynia z dopasowaną pokrywką. Zaletą tego typu produktu jest fakt, że częściej mają one nieprzywierające powłoki, a ich średnica jest większa, co pozwala na przygotowanie większej ilości popcornu na raz. Stawiaj na patelnie głębokie – w takich przygotowanie przekąski będzie znacznie wygodniejsze.
Sam proces przygotowania naprawdę nieszczególnie się różni. Na patelni rozgrzej cienką warstwę tłuszczu, rozgrzej go, dodaj ziarna kukurydzy i podgrzewaj, aż przekąska będzie gotowa.
Jak zrobić popcorn w piekarniku?
Przygotowanie popcornu w piekarniku jest nieco podobne do przygotowywania go w mikrofalówce, jednakże wymaga większej ostrożności, aby się nie spalił. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200°C. W tym czasie przygotuj ziarna. Możesz przełożyć je do papierowej torby, włożyć do naczynia żaroodpornego lub wyłożyć na blachę, którą później przykryjesz folią aluminiową. Wymieszaj je z niewielką ilością oleju lub masła, możesz je też przyprawić. Jeśli używasz naczynia lub blachy – ułóż je tak, by nie nakładały się na siebie, cienką warstwą.
Warto też dopilnować, by naczynie miało jakiś rodzaj wentylacji. Dlatego też np. torba papierowa tak dobrze się sprawdza. To poprawia konsystencje gotowego popcornu. Zacznij przygotowywać popcorn w piekarniku. Często zajmuje to ok. 10-15 minut, jednak konkretny czas jest zależny od Twojego urządzenia, ilości popcornu itd. Wyciągnij popcorn, gdy poszczególne „strzały” staną się rzadsze i będą występować co ok. 2-3 sekundy.
Jak przygotować popcorn karmelowy?
Przygotowanie karmelowego popcornu to świetny i wcale nie taki trudny pomysł! Zacznij od przygotowania przekąski w garnku, na patelni, w piekarniku czy w mikrofalówce. Następnie stwórz karmel z cukru, dodając do niego również masła. Uważaj, aby go nie spalić! Gdy będzie już gotowy, wyłącz grzanie i dodaj popcorn. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby każde ziarno było nim pokryte.
Pamiętaj, że tak przygotowany popcorn przestaje być stosunkowo zdrową, lekką przekąską i nie należy spożywać go na co dzień!
Popcorn – przygotuj go w domu!
Przygotowanie popcornu w domu naprawdę nie jest trudne i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Jeśli posiadasz ziarna kukurydzy możesz przygotować go na wiele sposobów, z różnorodnymi dodatkami. Stwórz więc pyszną przekąskę dla siebie i swoich bliskich w dosłownie kilka minut!
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)