Wigilia należy do jednej z bardziej uroczystych chwil całego roku. W polskiej tradycji należy do dwóch najważniejszych świąt. Boże Narodzenie to czas z bliskimi, spotkania, prezenty, a także wyjątkowe potrawy, które sprawiają, że już sam czas przygotowania świąt jest magiczny. Z roku na rok coraz częściej na świątecznym stole pojawiają się nowe dania, które zaskakują zarówno smakiem jak i świąteczną estetyką.
Czym zaskoczyć gości na wigilię?
Jeśli pragniesz, aby wigilijna wieczerza była naprawdę wyjątkowa, zaskocz swoich gości i zaplanuj kilka ciekawych atrakcji. Nie tylko dania świąteczne tworzą atmosferę przy wigilijnym stole. Dla przykładu możesz stworzyć prawdziwy dom świętego Mikołaja i posadzić gości przy baśniowym, długim stole pełnym elfów, albo przenieść zaproszonych gości w czasie! Stwórz świąteczny stół z przyszłości! Postaw na metaliczne kolory obrusu oraz dodatków. Stół zalany srebrem i bielą, będzie wyróżniał się i wspaniale komponował z udekorowaną w te same kolory choinką . Wybierz minimalistyczną zastawę stołową i sztućce ze stali nierdzewnej, które będą dodawać blasku i elegancji. Postaw na duże świeczniki, w odcieniu srebra, które będą nadawać uroczystego charakteru tej wieczerzy. Serwetki powinny być duże w odcieniu bieli. Wówczas na stole mogą zawitać tradycyjne potrawy w nowej odsłonie. Przygotuj kreatywne przystawki ze śledzia. Elegancko i oryginalnie zaprezentują się koreczki z jajem przepiórczym lub śledzie faszerowane.
Zaskocz gości nietypowymi wariantami pierogów. Przygotuj je z gruszką i serem pleśniowym lub z suszonymi pomidorami i rukolą. Podawanie kilku rodzajów pierogów pozwoli na ich degustowanie i rozbudzi kulinarną ciekawość gości. Do kolacji podaj świąteczną wariację napojów. Bardzo nowocześnie zaprezentują się wszelkie świąteczne koktajle na bazie cynamonu i miodu, a także domowe napary z cytrusami, rozmarynem i żurawiną. Zamiast tradycyjnych, ciężkich ciast, możesz zaserwować mini desery w postaci kokosowo-jaglanych śnieżynek czy też eleganckich orzechowych serniczków.
Co innego na wigilie?
Jeśli jednak cenisz tradycję i nie chcesz eksperymentować z nowoczesnym wystrojem, możesz wprowadzić drobne zmiany w dania świąteczne. Wprowadzenie wariacji na temat to doskonały sposób na połączenie tradycji z nowoczesnością. Nowoczesne potrawy świąteczne mogą bazować na tym co zwyczajowo pojawia się na stole. Do przygotowania barszczu użyj kolorowych buraków i wykorzystaj je na koniec do dekoracji talerzy. Zamiast tradycyjnych rolmopsów możesz podać eleganckie śledziki w słoiczkach. Nie bój się zmian, jeśli nie przepadasz za tradycyjnym karpiem zastąp go np. sandaczem lub łosiem. Przepis na świątecznego sandacza zapiekanego pod pierzynką, znajdziesz poniżej.
Wprowadzenie drobnych zmian na stole wigilijnym może wprowadzić piękną atmosferę i być uroczą odmianą. A jak to bywa z dobrymi zmianami… z biegiem lat i to co nowe, staje się także tradycyjne…
Nowoczesne potrawy wigilijne
Wprowadź na stół nowoczesne dania wigilie, które wzbogacą smak i nastrój tego wyjątkowego wieczoru. Poznaj proste i łatwe przepisy na potrawy bożonarodzeniowe!
Tradycyjne śledzie w zupełnie nowym wydaniu to pomysł na doskonałą przystawkę!
Koreczki śledziowe z jajem przepiórczym
Składniki:
- 4 marynowane filety śledziowe
- 10 jaj przepiórczych
- 20 kromeczek pumperniklu
- majonez / ok. 6 łyżek /
Przygotowanie:
Płaty filetów śledziowych pokrój w paseczki. Ugotuj jajka przepiórcze, obierz i przekrój na idealne połówki. Kromeczki pumperniklu posmaruj niewielką ilością majonezu i ułóż częścią z żółtkiem skierowaną do dołu. W środek wbij wykałaczkę z nawleczonym kawałkiem śledzia! Gotowe!
Śledziki faszerowane
Składniki:
- 4 marynowane filety śledziowe
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- majonez / ok. 8 łyżek /
Przygotowanie:
W rondlu ugotuj jaja na twardo, obierz i przekrój je na połówki. Na porcelanowym półmisku ułóż jaja żółtkiem skierowanym do dołu. Płaty śledzi przekrój wzdłuż na dwie równe części i owiń wokół połówek ułożonych jaj. Następnie za pomocą łyżki ,każde jajo udekoruj majonezem. Cebulę oraz ogórki posiekaj nożem szefa kuchni w drobną kostkę, posyp nimi wierzch jaj i ciesz się świątecznym smakiem!
Zaskocz gości niezwykłymi napojami i naparami, których zapach będzie wprowadzał niezwykłą atmosferę świąt przy stole!
Koktajl na bazie kawy, miodu i cynamonu
Składniki / 1 porcja:
- 200 ml świeżej kawy
- 150 ml śmietany 30% lub chudszej
- 300 ml mleka / opcjonalnie mleko roślinne /
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżeczki miodu
- 6 kostek lodu
Przygotowanie:
Za pomocą miksera dokładnie zmieszaj kawę, śmietanę, mleko, cynamon oraz lód. Do powstałej masy dodaj miód i znowu zmiksuj. Możesz także podaj koktajl na gorąco pomijając dodanie kostek lodu! Na koniec udekoruj delikatnie posypując cynamonem!
Napar świąteczny
Składniki / 2 porcje:
- 50 g żurawiny
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 plaster cytryny
- 1 plaster pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu
- 2 goździki
- 500 ml wody
Przygotowanie:
Żurawinę dokładnie umyj. Do rondelka włóż gałązki rozmarynu, żurawinę, goździki oraz plasterki cytrusów. Zalej wodą i gotuj przez ok. 5 minut. Całość przecedź przez drobne sitko, dodaj miód i dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Ryby to podstawa wigilijnego stołu. Poznaj niezwykły przepis na sandacz w pierzynce!
Sandacz wigilijny zapiekany pod pierzynką
Składniki:
- 350 g sandacza
- 1 por / biała część /
- 2 szalotki
- 1 cukinia
- 5 ziemniaków
- 50 ml śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj w garnku na parze do miękkości i następnie dodaj do nich łyżkę masła oraz 50 ml śmietanki. Do smaku dodaj sól i pieprz, a następnie zblenduj na gładką masę. Sandacza z obu stron delikatnie przypraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż przez ok. 5 minut z każdej strony. Następnie przełóż na talerzyk, a na tej samej patelni przez ok. 5 minut podsmaż drobno posiekanego pora oraz szalotki. Dodaj cukinię pokrojoną w plasterki i smaż chwilę na patelni grillowej. Przygotowuj silikonową formę do zapiekania. Ułóż warstwę sandacza, przesmażony por oraz szalotkę, cukinię oraz purée z ziemniaków piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na nowoczesne przepisy wigilijne, koniecznie zaproponuj coś oryginalnego na deser. Kokosowe śnieżynki? A może mini serniczki? Smak świąt w wersji food art!
Kokosowo-jaglane śnieżynki
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej
- 50 g wiórków kokosowych
- 400 ml mleka kokosowego
- 15 g oleju kokosowego
- 50 g cukru brązowego
- 200 ml wody
Przygotowanie:
Kaszę dokładnie opłucz i zalej wrzątkiem, przecedź na drobnym sicie. Do rondla wlej mleko kokosowe oraz wodę, dodaj cukier. Wymieszaj, dodaj opłukaną kaszę i gotuj tak długo, aż kasza wchłonie cały płyn. Dodaje olej oraz wiórki kokosowe. Całość zblenduj na, przykryj folią spożywczą, ostudź i odstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie z masy formuj małe kulki, śnieżynki i obtocz je w wiórkach kokosowych! Podaj na eleganckim półmisku przyozdobionym świerkowymi gałązkami.
Orzechowe serniczki
Składniki na spód:
- 80 g obranych orzechów laskowych
- 80 g suszonych daktyli (lub śliwek)
Masa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń czekoladowy z cukrem
- 2 łyżki kakao
- 1 jajko
- 350-400 g kremu orzechowego
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Do dużej miski włóż składniki: twaróg, mascarpone, budyń, kakao. Wymieszaj całość, dodaj jajko i zblenduj na jednolitą masę. Dodaj ok. 300 g kremu orzechowego i ponownie zmiksuj.
W tym czasie przygotuj spód. Orzechy laskowe oraz daktyle rozdrobnij i miksuj tak, aby powstała pasta. Wyłóż nią spód silikonowych form do muffinek. Dodaj masę sernikową i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po ostudzeniu udekoruj serniczki pozostałym kremem orzechowym. Przed podaniem przechowuj serniczki w lodówce!
Stwórz niezwykłą i oryginalną atmosferę już w te Święta!