Kieliszki do białego wina MODERN 6 el
Wybór odpowiedniego wina do tatara ma duże znaczenie dla podkreślenia intensywnego i bogatego smaku surowego mięsa. Wino do tatara powinno być zatem z jednej strony wystarczająco wyraziste, aby równoważyć smaki, a z drugiej na tyle subtelne, aby ich nie tłumiło. Dobranie idealnego trunku może zatem być prawdziwym wyzwaniem, dlatego postaramy się pomóc rozwiać wątpliwości i podpowiedzieć, jakie wino do tatara wybrać, a także jak i w czym je serwować!
Jakie wino do tatara? Czerwone czy białe?
Tatar to danie na bazie surowego, siekanego mięsa oraz mieszanych z nim dodatków. I to właśnie owe dodatki nadające potrawie charakterystycznego smaku, będą miały wpływ na to, jakie wino do tatara należy wybrać. Do niektórych smaków tatara lepiej komponować się będzie wino czerwone, a czasem więc przeciwnie, białe.
Książkowy tatar wykonany jest z polędwicy wołowej i podawany z takimi dodatkami jak cebula, ogórki kiszone, musztarda czy surowe żółtko. W niektórych przepisach można także znaleźć kapary czy oliwki. Tatar stanowi naprawdę niezwykłe połączenie smaków. Niezależnie od tego, które wino podacie, serwując tatara zawsze warto nakryć do stołu również kieliszki, których zawartość wzbogaci smak dania. Dowiedz się, kiedy do tatara wybrać wino czerwone, a kiedy serwować wino białe.
Czerwone wino do tatara wołowego — jak je dobrać?
Wybierając wino do tatara przede wszystkim należy mieć na uwadze równowagę smaków. Tatar to potrawa, która może być serwowana zarówno jako przystawka, jak i danie główne. Klasyczny tatar wołowy serwowany z drobno posiekaną cebulką, ogórkiem kiszonym, musztardą i surowym jajkiem doskonale komponować się będzie z lekkim, czerwonym winem. Doskonałym wyborem może być lekkie, owocowe, francuskie Beaujolais. To świeże wino doskonale łączy się z kremową teksturą tatara, wydobywając z niego maksimum smaku.
Innym czerwonym winem, które podkreśli smak tatara może być również francuski Pinot Noir. Jego owocowy aromat (wiśnie i maliny), a przy tym wyważona kwasowość sprawią, że nie będzie dominował smaku potrawy.
Białe wino do tatara — jakie wybrać?
Tatar to danie, które mimo mięsnego charakteru, jest delikatny i subtelny w smaku. Dlatego bez problemu można serwować go z białym winem. Warto postawić na gatunki bazujące na aromatach owoców pestkowych, orzechów i przypraw. W roli towarzysza tatara doskonale sprawdzi się Sauvignon Blanc. Jego wyraźna kwasowość, nuta jabłek oraz cytrusów może podkreślić lekko pikantne aromaty tatara. Można również pokusić się o takie wina z południowej Francji jak Chardonnay czy Viognier.
W jakich kieliszkach podać wino do tatara?
Kieliszki do wina serwowanego z tatarem są ważnym elementem, który może wpłynąć na całokształt doświadczenia związanego z odbiorem potrawy. Jeśli chcecie serwować Beaujolais lub Pinot Noir wybierzcie kieliszki do czerwonego wina. Są one nieco większe i głębsze, co ma wpłynąć na przyspieszenie procesu uwalniania aromatów. Do elegancko podanego tatara doskonale komponować się będą kieliszki MODERN, których wzór jest połączeniem nowoczesności i funkcjonalności.
Kieliszki do białego wina są nieco mniejsze i smukłe. Wspaniale sprawdzą się zwłaszcza wtedy, jeżeli tatar ma być podany jako przystawka lub delikatna kolacja.
Co podać do tatara? — alternatywy dla białego i czerwonego wina
Do tatara pasować będzie także wino różowe. Charakteryzuje się okno lekkością i aromatem czerwonych owoców. Jego delikatna kwasowość doskonale balansuje surowe mięso. Wino różowe można podawać w kieliszkach do białego wina. Można także wybrać do niego uniwersalne kieliszki do wina na prezent VALOR, które dodatkowo pięknie prezentują się na każdym stole.
Jeżeli chcesz podać coś naprawdę wyjątkowego, możesz zaserwować do tatara szampana lub wino musujące. Wyraźne bąbelki i wytrawny smak mogą wzbogacić doznania smakowe, a także nadać posiłkowi wytwornego charakteru. Dobrze jeśli Twoja zastawa szklana obejmuje także kieliszki do szampana. Ich wydłużona czaka pozwala na zachowanie bąbelków, a także aromatu wina na dłużej. Kieliszki do szampana FLOW będą idealnym wyborem, aby delektować się szampanem, prosecco lub innym winem musującym podanym do świeżego tatara.
Wybierając wino do tatara dobrze jest kierować się charakterem potrawy i intensywnością serwowanych dodatków. To one wpływają na ostateczny odbiór potrawy. Zadaniem wina jest podbicie smaku tatara, a nie jego ukrycie, dlatego ważne, aby nauczyć się takiego dobierania trunków, aby zachować odpowiedni balans w smakach. Jeśli masz w planie przygotowanie tatara, ale nie wiesz jeszcze, jakie dodatki do niego podasz, warto mieć w zanadrzu kilka rodzajów wina. Jeśli tatar ma być jedynie przystawką możesz do niego zaserwować wino białe, a następnie wraz z daniem głównym przejść na wino czerwone. Warto przy tym pamiętać o odpowiednim doborze szkła. Mamy nadzieje, że rozwialiśmy Twoje wątpliwości i spróbujesz różnych możliwości dobrania wina do tatara.