Kieliszki do czerwonego wina MODERN 6 el
Jednym z chętniej serwowanych mięs w różnych kuchniach świata jest wołowina. Charakteryzuje się ona wyrazistym smakiem i rozmaitymi sposobami przygotowania. Dobrze dobrane wino może wpłynąć na smak potrawy uwydatniając głębię aromatu przyrządzonego mięsa. Ale jakie wino do wołowiny wybrać? Który gatunek będzie najlepszy? Przekonaj się, jakie wina najlepiej komponować będą się z różnymi potrawami z wołowiny. Zapraszamy!
Jakie wino do wołowiny wybrać?
To, jakie wino do wołowiny należy wybrać, zależy od rodzaju i charakterystyki samej potrawy. Do większości dań wołowych pasować będzie raczej wino czerwone, jednak czasami to wino białe lepiej zrównoważy smaki. Różne przyprawy i dodatki mogą sprawić, że dania z wołowiny mogą być zarówno łagodne, pikantne, wytrawne czy nawet słodkie. Dobrze dobrane wino nie powinno tłumić smaku potrawy, ale go uwydatniać i pogłębiać. Dlatego wybierając wino do wołowiny należy przede wszystkim zwrócić uwagę na dodatki serwowane w potrawie oraz kompozycję przypraw i ziół. Do dań z wołowiny najlepiej serwować wina wytrawne bądź półwytrwane.
W jakich kieliszkach podać wino do wołowiny?
Niezależnie od tego, na które wino się zdecydujesz, pamiętaj, aby wybrać odpowiednie kieliszki. Zwłaszcza jeśli lubisz eksperymentować w kuchni i próbować nowych smaków, Wasza szklana zastawa powinna być uzupełniona zarówno o kieliszki do białego, jak i czerwonego wina, a także o kieliszki do wina musującego.
Kształt kieliszków ma wpływać na uwalniający się aromat oraz smak wina, dlatego tak ważne, aby odpowiednio dobierać rodzaj kieliszka do pitego w nim trunku. Sprawdź, jakie wino podać do najpopularniejszych dań z wołowiny.
Wino do steka wołowego — czerwona klasyka
Jednym z najbardziej klasycznych dań z wołowiny jest tradycyjny stek. Tak przyrządzone mięso charakteryzuje się intensywnym smakiem. Jednak stek stekowi nie równy, bowiem w przypadku tego dania wszystko zależy od stopnia wysmażenia. W każdym jednak przypadku danie to idealnie komponować się będzie z głębokimi tanicznymi winami czerwonymi.
Szczególnie polecamy wina z odmiany Cabernet Sauvignon, które doskonale podkreślą smak mięsa. Prawdziwi smakosze często sięgają także po pochodzący z Argentyny Malbec. Wina te słyną z owocowych aromatów z nutą pieprzu, co doskonale balansuje intensywność wołowiny.
Wołowy rostbef — jakie wino dobrać?
W przypadku bardziej tradycyjnie pieczonego mięsa jak rostbef czy antrykot, wino powinno doskonale równoważyć smaki. Klasyczne wino Merlot jest dość subtelne, jednak bez problemu dorówna intensywności smaku dania. Jego ziemisty charakter i owocowe aromaty doskonale współgrać będą z soczystą, pieczoną wołowiną. Pamiętaj, aby nakrywając do stołu podać kieliszki do czerwonego wina.
Jakie czerwone wino do duszonej wołowiny?
Duszone potrawy na bazie wołowego mięsa, są intensywne i pełne aromatu. Do ich przyrządzenia często wykorzystuje się rozmaite zioła i przyprawy. W takim przypadku dobrze wybrać wino, które będzie mogło być wyczuwalne. Na przykład taniczne wino Syrah słynie z bogactwa smaku i lekko pikantnego charakteru. Nuty czarnych owoców, dymu i pieprzu perfekcyjnie dopełniają smak duszonej wołowiny. Jeśli szukacie smaku wina, który podkreśli subtelności duszonych potraw z wołowego mięsa koniecznie wypróbujcie Syrah z francuskiej Doliny Rodanu. Satysfakcja gwarantowana!
Innym winem, które pasować będzie zwłaszcza do mięsa podawanego z delikatnymi warzywami jest półwytrawne Chianti. Wino to nie będzie tak intensywne i nie zakłóci doświadczenia subtelności aromatów samej potrawy.
Carpaccio wołowe — wino czerwone czy białe?
Carpaccio z wołowiny należy do jednej z bardziej lubianych i ekskluzywnych przystawek. Wołowina podana na zimno doskonale komponować się będzie z naturą wina białego. Doskonale sprawdzi się tutaj klasyczny biały Riesling. Białe wino powinno być serwowane nieco schłodzone — optymalna temperatura to 8-10°C. Koniecznie wybierz kieliszki do białego wina, które dodadzą całemu daniu elegancji i finezji. Dobrze dobrana zastawa szklana i pyszny trunek sprawi, że carpaccio będzie jeszcze lepiej smakować.
Kiedy białe wino do wołowiny?
Białe wino może okazać się doskonałą kompozycją do tatara, a także rozmaitych orientalnych wariacji na temat wołowiny. Azjatyckie makarony i pikantne sosy w połączeniu z subtelnością białego wina mogą być kulinarnym strzałem w dziesiątkę. Wołowina w stylu orientalnym doskonale komponować się będzie z Pinot Gris. Dobrym pomysłem jest również dobranie subtelnego Chardonnay lub Marsanne.
Wybór wina do wołowiny będzie więc zależał i od samego procesu przygotowania mięsa, jak i charakteru potrawy. Oczywiście warto także wziąć pod uwagę osobiste preferencje smakowe. Wino czerwone z pewnością lepiej sprawdzi się w przypadku cięższych i bardziej intensywnych potraw z wołowiny jak stek, wołowina duszona czy pieczone mięso. Do takich posiłków wybieraj pełne, taniczne wina. Do tatara czy carpaccio wybierz mniej intensywne wina białe, które zrównoważą smak potraw. Niezależnie jednak od wyboru, odpowiednio dobrane wino może w niezwykły sposób podkreślić walory smakowe dania i nadać mu jeszcze więcej głębi.
Sprawdź, jakie kieliszki do wina na prezent wybrać!