Silikonowa forma do pieczenia keksówka 24cm SMART
Keks świąteczny jest pełny smaku i aromatu. Ważne jest, aby przygotować go ze składników najwyższej jakości. Dzięki temu uzyskasz najlepszy efekt końcowy. Do przygotowania tego wypieku przyda Ci się prostokątna foremka do pieczenia. Zobacz, jak go zrobić krok po kroku!
Co jest potrzebne na keks świąteczny?
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 6 jajek
- 150 g cukru pudru
- 200 g masła
- 350 g różnych bakalii
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml rumu
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z połowy pomarańczy
Do przybrania:
- kandyzowana skórka z pomarańczy
Jak przygotować keks świąteczny?
Wszystkie składniki wyciągnij wcześniej z lodówki. Powinny nabrać pokojowej temperatury.
Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasny puch, a następnie dodawaj do nich po jednym żółtku. Każde z nich miksuj przez ok. 30 sekund. Mąką przesiej przez sito, dodaj do niej proszek do pieczenia i bakalie. Wymieszaj całość.
Do ubijanej wcześniej masy dodaj mąkę z bakaliami, jogurt naturalny i rum. Wymieszaj całość.
Białka ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj je do masy i wymieszaj szpatułką lub drewnianą łyżką. Gdy masy się połączą, przełóż ciasto do foremki prostokątnej o długości 24 cm. Możesz wysmarować ją masłem i obsypać bułką tartą. Pamiętaj, aby wyrównać ciasto przed rozpoczęciem pieczenia.
Piecz keks w 170°C przez 60-70 minut w funkcji góra-dół. Przed wyciągnięciem wbij w nie drewniany patyczek i sprawdź, czy jest suchy.
Cukier puder wymieszaj z sokiem pomarańczy, tworząc lukier. Polej nim wystudzone ciasto i udekoruj kandyzowaną skórką z pomarańczy bądź innymi owocami.
Czym jest keks?
Keks to słowo określające ciasto biszkoptowe lub babkę piaskową, do której dodaje się bakalie i zapieka w prostokątnej foremce. Historia tego typu wypieków sięga już starożytnego Rzymu. Dlatego właśnie foremki prostokątne w Polsce często określa się mianem „keksówki”.
Czy masło można zastąpić margaryną?
Unikaj zastępowania masła margaryną w przypadku wypieków. Niestety, wpływa ona negatywnie na smak większości ciast. Co prawda może być zamiennikiem masła, jeśli zależy Ci na ograniczeniu używania produktów odzwierzęcych, jednak zdecydowanie zalecane jest korzystanie z masła, jeśli chcesz stworzyć naprawdę smaczny, świąteczny keks.
Jaką mieszanką bakalii wybrać?
To, jakie bakalie wybierzesz, zależy tylko od Ciebie. Postaw na te, które Ty lub Twoja rodzina lubi najbardziej. Mogą to być suszone i kandyzowane owoce, czy różne rodzaje orzechów. Dobrze sprawdzi się zarówno kupna mieszanka, jak i taka, którą przygotujesz samodzielnie.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.