Patelnia CONTRAST ThermoCoat ILAG Ultimate 24cm
Krewetki w sosie maślano-winnym z chrupiącą bagietką to przepis, który bez problemu wykonasz na wygodnej patelni. Są naprawdę smaczne, a przy tym dość proste w przygotowaniu. Danie zostało przygotowane przez siostry ADIHD.
Co jest potrzebne na krewetki w sosie maślano-winnym z chrupiącą bagietką?
- 300 g krewetek
- dobrej jakości oliwa
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml białego wina
- natka pietruszki
- bagietka
- sól i pieprz
- opcjonalnie szczypta słodkiej papryki lub posiekane chili
Jak przygotować krewetki w sosie maślano-winnym z chrupiącą bagietką?
Rozmrożone (lub świeże) krewetki opłucz pod zimną wodą i oczyść, usuń pancerzyki z ogonków. Rozgrzej masło na patelni CONTRAST THERMOCOAT ze wskaźnikiem, który wskazuję optymalną temperaturę nagrzania patelni.
Następnie dolej oliwę i po chwili dodaj obrany i posiekany w plasterki czosnek (ok. 4 ząbków). Jeżeli lubisz ostre smaki możesz też opcjonalnie dodać posiekaną papryczkę chili. Do mieszania na patelni wykorzystaj praktyczne akcesoria z linii NATUR.
Kiedy czosnek się lekko zeszkli, wrzuć przygotowane wcześniej krewetki. Po ok. 2 minutach przewróć krewetki na drugą stronę. Po ok. 5 minutach smażenia krewetek na maśle z oliwą dodaj do sosu ok. 50 ml białego wina.
Duś całość przez 10 minut w wywarze maślano-winnym. W tym czasie przygotuj natkę pietruszki, używając do siekania tasaka do ziół Natur.
Gotowe krewetki posyp świeżą natką pietruszki i podawaj z chrupiąca bagietką prosto z patelni bądź z eleganckiej porcelany.
Czy mrożone krewetki są dobre do przygotowywania dań?
Jak najbardziej tak! Krewetki stosunkowo dobrze utrzymują walory smakowe po mrożeniu, dlatego nie obawiaj się ich wykorzystywać. Zwłaszcza że obecnie są stosunkowo łatwo dostępne, a ich smak jest naprawdę wyśmienity. Oczywiście jeśli masz tylko dostęp do świeżych, postaw właśnie na takie.
Co zamiast natki pietruszki?
Jeśli nie posiadasz w domu natki pietruszki, zastąp ją innymi ulubionymi ziołami, np. bazylią, nacią marchewki czy szczypiorkiem. Pamiętaj jednak, że każda z tych roślin ma inny, charakterystyczny smak, który wpłynie na odbiór całego dania.
Czy zamiast oliwy można dodać inny olej?
Tak, możesz zmienić olej na inny, zwłaszcza jeśli posiadasz oliwę niskiej jakości. Ta pod wpływem wyższej temperatury może nabierać nieprzyjemnego smaku. Gotując, warto jednak korzystać z różnych tłuszczów, aby zapewnić organizmowi różnorodne składniki odżywcze.
Autor przepisu:
Siostry ADIHD
Siostry ADiHD, czyli Ilona i Milena Krawczyńskie z @siostry_adihd