Kurczak w sosie śmietankowym z borowikami to pomysł na naprawdę smaczny obiad, który warto przygotować szczególnie w sezonie jesiennym, gdy masz dostęp do świeżych borowików. Przygotujesz go w głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką.
Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka w sosie śmietankowym z borowikami?
- 2 filety z kurczaka po 150 g
- 200 g borowików
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 400 g sera Mascarpone
- Kilka gałązek świeżego koperku
- Olej rzepakowy
- Sól i pieprz
Jak przygotować kurczaka w sosie śmietanowym z borowikami?
Koperek opłucz i drobno posiekaj np. za pomocą tasaka do ziół NATUR z deseczką z drewna akacjowego.
Obierz cebulę oraz czosnek i drobno pokrój za pomocą ostrego noża. Do krojenia polecamy noże w bloku FINE.
Filety z kurczaka umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw je solą, pieprzem, a następnie pokrój na grubsze paski. Umyj borowiki i pokrój je w plastry.
Na większej patelni np. głębokiej z linii GRANITEX o średnicy 28 cm rozgrzej olej. Podsmaż na niej cebulę z czosnkiem. Po ok. 5 minutach dodaj kurczaka, borowiki i smaż całość, do momentu aż wszystkie produkty staną się miękkie.
Następnie dodaj serek mascarpone, koperek, sól oraz pieprz. Wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką. Gotuj całość na wolnym ogniu przez 20 minut.
Kurczak w sosie śmietanowym z borowikami najlepiej smakuje w połączeniu z ziemniakami purée.
Jak rozpoznać borowika szlachetnego?
Borowik szlachetny posiada jasno- lub ciemnobrązowy kapelusz. Jego średnica może wynieść do 25 cm. Dojrzały grzyb ma nieco wypukły kapelusz. To gatunek o dość charakterystycznym wyglądzie, jednak pamiętaj, aby nie zjadać grzybów, co do których rodzaju i pochodzenia nie masz absolutnej pewności.
Gdzie rośnie borowik szlachetny zwany prawdziwkiem?
Prawdziwka można spotkać w Ameryce Północnej oraz w Europie. Przez działalność ludzi zaczął pojawiać się również w Afryce, Nowej Zelandii. Co ciekawe, w Polsce najrzadziej można spotkać go w okolicy większych miast. Najczęściej zaś rośnie na wyżynach oraz w okolicy gór.
Czy borowik jest zdrowy?
Borowik zawiera ponad 5% białka, co jest dużą zawartością jak na grzyby. Około 1% jego składu to składniki mineralne. Większość, bo ponad 80% składu grzyba to woda. Znaleźć w nim można takie elementy, jak fosfor, żelazo, magnez czy witaminę C. Borowik może więc pomóc uzupełnić dietę, jednak grzyby spożywa się przede wszystkim przez wzgląd na ich walory smakowe.