Kurczak zapiekany z warzywami z dodatkiem sosu czosnkowego to pomysł na pełnowartościowy obiad z piekarnika. Do przygotowania tego dania przyda Ci się ostry nóż szefa kuchni. Dzięki niemu szybko i sprawnie przygotujesz warzywa.
Jak przygotować kurczaka zapiekanego z warzywami?
- 4 udka z kurczaka po 130 g
- 400 g ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 6 ząbków czosnku
- 5 marchewek
- 1 pomarańcza
- 250 g jogurtu greckiego
- ½ łyżeczki mielonego chilli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 3 liście laurowe
- Sól i pieprz
Jak przygotować kurczaka z warzywami?
Nagrzej piekarnik do 200°C z termoobiegiem. Umyj kurczaka i osusz go ręcznikiem papierowym. Ziemniaki umyj, osusz i pokrój w ósemki.
Obierz cebulę oraz marchew. Cebulę pokrój w piórka, a marchew w plastry. Obierz pomarańczę i pokrój ją na większe kawałki.
W dużej formie do zapiekania (np. w brytfannie żeliwnej) ułóż kurczaka, warzywa oraz przygotowane kawałki pomarańczy. Następnie posyp wszystkie składniki przyprawami – chilli, tymiankiem, rozmarynem, liśćmi laurowymi, solą oraz pieprzem.
Na dno naczynia wlej ok. 200 ml wody. Włóż wypełniona formę do piekarnika na ok. 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 35 minut, aż wszystkie składniki się zarumienią.
Jak przygotować sos czosnkowy?
Obierz czosnek i przeciśnij go przez wyciskacz, a następnie wymieszaj z jogurtem. Całość dopraw solą i pieprzem.
Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika, nałóż porcję na talerz i polej sosem czosnkowym.
Jakie naczynie do zapiekania wybrać?
Do zapiekania możesz wybrać wiele różnych rodzajów naczyń. Poza standardowym szklanym naczyniem żaroodpornym dobrze sprawdzą się również te wykonane z ceramiki. Możesz używać do tego również garnków żeliwnych lub stalowych. Zwróć jednak uwagę na to, czy producent zaleca tego typu użytkowanie oraz do jakiej maksymalnej temperatury. Nigdy nie wkładaj do piekarnika naczyń z elementami drewnianymi, z tworzywa sztucznego czy ze szkłem, które nie jest oznaczone jako żaroodporne.
Co wyróżnia jogurt grecki?
Jogurt grecki wyróżnia się od standardowego jogurtu konsystencją – jest od niego gęstszy. Ponadto ma wyższą zawartość tłuszczu, dzięki czemu lepiej rozprowadza smak przypraw i dodatków. Zawiera też większą ilość białka.
Jak odpowiednio przygotować kurczaka?
Jeśli chcesz, aby udka z kurczaka były naprawdę soczyste i miękkie, włóż je do solanki (zawartość soli 5%) na co najmniej 5 godzin, a następnie osusz je i włóż na noc do lodówki, przygniatając czymś ciężkim. Dzięki temu mięso będzie miękkie i soczyste.