Makaron conchiglioni faszerowany pastą tuńczykową sprawdzi się jako przystawka w trakcie wydarzenia, czy też jako dodatek do wspólnej, rodzinnej kolacji. To naprawdę prosty w wykonaniu przepis, do którego wykonania przydadzą Ci się wygodne akcesoria z silikonowym zakończeniem. Dzięki nim wygodnie wymieszasz wszystkie składniki. Nie zapomnij również o wygodnym garnku z grubym dnem.
Co jest potrzebne do przygotowania makaronu conchigloni faszerowanego pastą tuńczykową?
- 12 muszelek makaronu conchiglioni
- 2 puszki z tuńczyka
- 20 listków świeżej bazyli
- 10 plastrów suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Jak zrobić makaron conchiglioni faszerowany pastą tuńczykową?
Ugotuj makaron conchiglioni (najlepiej skorzystać przy tym z informacji umieszczonej na opakowaniu). Gdy będzie już gotowy, odcedź go i odstaw do wystygnięcia. Szczypiorek dobrze opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
Zblenduj tuńczyka, bazylię i pomidory. Następnie dodaj do nich olej wraz z solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Ponownie wszystko zblenduj tak, aby powstała kremowa masa.
Makaron faszeruj dwiema łyżkami pasty z tuńczyka i udekoruj świeżym szczypiorkiem.
Czym jest makaron conchiglioni?
Ten makaron o nieco egzotycznie brzmiącej nazwie pochodzi z Włoch i w Polsce ma też często zwyczajową nazwę „muszelki”. Jest dosyć duży, dlatego często podaje się go po nadzianiu różnego rodzaju masami, np. z pomidorów, mięsa czy ryb.
Jakie inne nazwy ma makaron conchiglioni?
Ten makaron występuje również pod innymi nazwami, takimi jak tripoline, czy bengasine. Co ciekawe, przez dłuższy czas toczył się spór o jego nazewnictwo i tak w 2021 została mu przyznają nowa oficjalna nazwa – conchiglie.
Czemu tak trudno zdobyć świeżego tuńczyka?
Tuńczyk to rodzaj dużych ryb, które mogą ważyć nawet do 700 kg. Niestety, zdobycie takiej świeżej ryby w Polsce jest dość trudne, ponieważ nie występuje ona w pobliskich wodach, a ponadto nie jest w stanie przeżyć w ciasnych, komercyjnych zbiornikach – tak samo jak rekiny, zwierzęta te muszą być w ciągłym ruchu, aby były w stanie oddychać. Z tego powodu do przygotowania dań w warunkach domowych najczęściej używa się tuńczyka z puszki.