VALOR Kpl. talerzy obiadowych 18el./6os.
Makaron z gorgonzolą to przepis na pyszny i satysfakcjonujący obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut. To prawdziwy comfort food, który doskonale sprawdzi się w chłodny, jesienny dzień, np. w trakcie Andrzejek. Do przygotowania dania przyda Ci się głęboka patelnia. Przepis został przygotowany we współpracy z Adamem Borowiczem.
Co jest potrzebne na makaron z gorgonzolą?
- łosoś pieczony z masłem i cytryną,
- dorsz w maśle ziołowym,
- makrela wędzona,
- pstrąg pieczony w całości,
- karp w keto panierce,
- pasta z makreli na serku śmietankowym,
- roladki z łososia wędzonego,
- makrela z jajkiem i ogórkiem kiszonym.
Podane składniki wystarczą na 2-3 porcje.
Jak przygotować makaron z gorgonzolą?
Przygotowanie makaronu z gorgonzolą zajmie Ci ok. 20 minut. W garnku zagotuj wodę i mocno ją posól. Dodaj do niego makaron i gotuj go według zaleceń producenta (czas jest zależny m.in. od rodzaju makaronu). Na dużej patelni rozgrzej ok. 1 łyżki oliwy oraz kawałek masła. Usuń osłonki kiełbasek i przełóż je na patelnie. Rozdrabniaj je łopatką i smaż na brązowy kolor – zajmie to ok. 5-6 minut.
Pora pokrój w półplasterki i wyciśnij czosnek przez praskę. Dodaj je do kiełbasek i smaż przez kolejne 3-4 minuty aż pory zmiękną. Wlej na patelnię śmietankę oraz pokrojoną w kostkę gorgonzolę. Całość mieszaj aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje (2-3 minuty). Dopraw solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Makaron odcedź, pozostawiając ok. 120 ml wody z gotowania. Od razu przekładaj go na patelnie, mieszając z sosem. Jeśli jest on zbyt gęsty dodaj wodę po makaronie i parmezan.
Serwuj danie od razu z odrobiną świeżo pokrojonego pora i z mielonym pieprzem. Smacznego!
Jaką gorgonzolę wybrać – dolce czy piccante?
Gorgonzola dolce jest łagodna w smaku. Ma bardziej kremowy, maślany smak i pozwala na uzyskanie idealnie topniejącego sosu. Gorgonzola piccante jest ostrzejsza i bardziej intensywna. Ma też głębsze nuty pleśni i doskonale sprawdzi się dla koneserów różnorodnych smaków i serów. Wybór zależy więc od Twoich preferencji smakowych. Jeśli jednak nie znasz się na serach i nie wiesz, która opcja będzie odpowiednia dla Ciebie, warto zacząć od łagodniejszej gorgonzoli Dolce.
Jak przygotować wersję tego dania bez mięsa?
Jeśli chcesz, możesz przygotować makaron z gorgonzolą w wersji bezmięsnej. Wówczas kiełbaski zastąp pieczarkami lub innymi grzybami. Dobrym pomysłem może być też sięgnięcie po kawałki cukinii. Taki sos dalej będzie naprawdę aromatyczny.
Co jeszcze można dodać do makaronu z gorgonzolą?
Jeśli chcesz, możesz dodać do przepisu również inne składniki, które mogą wzbogacić jego smak. Na przykład, dobrze sprawdzą się orzechy włoskie, czy liście szpinaku. Danie możesz uzupełnić również świeżo startą skórką z cytryny lub dodać do niego suszone pomidory. Warto próbować i testować różnorodne smaki, aby stworzyć taką wersję dania, która będzie Ci najlepiej smakować.
Adam Borowicz
Adam Borowicz – kucharz ze Śląska, popularny vloger, autor i gospodarz wielu znanych programów kulinarnych m.in. „To je Borowicz" w TVP oraz „Co je Borowicz na Śląsku" na antenie Canal+ Kuchnia. Charyzmatyczna postać i wymagający juror (możecie kojarzyć go m.in. z jury I edycji „Family Food Fight. Pojedynek na smaki"), który obecnie inspiruje kulinarnie w programach grupy mediowej Polsatu. Łączy pasję i pracę — w poszukiwaniu nowych smaków odwiedził ponad 40 krajów. Bardzo ceni różnorodność kuchni świata, ale kocha również śląskie smaki, tworząc z nich wyśmienite sezonowe dania.
.jpg)
.jpg)