Muffinki bananowe z żurawiną to pomysł na smaczną przekąskę na każdą porę dnia. Doskonale sprawdzą się także w trakcie przyjęcia – zarówno tego dla dorosłych, jak i dla dzieci. Do ich przygotowania na pewno przyda Ci się wysokiej jakości foremka do pieczenia muffinów. Używając jej, przygotujesz je łatwo i szybko!
Co jest potrzebne na muffinki bananowe z żurawiną?
- 125 g masła (masło nie może być twarde)
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 50 g cukru trzcinowego
- 50 g suszonej żurawiny
- 75 g płatków owsianych
- 1 banan
Jak zrobić muffinki bananowe z żurawiną?
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Obierz banana i rozgnieć go. Zmiksuj masło, mleko, ekstrakt z wanilii i jajka.
Dodaj do nich kolejne składniki: mąkę, przyprawy korzenne, cukier, żurawinę, banana oraz płatki owsiane. Ponownie zmiksuj wszystkie składniki. Gotową masę przełóż do formy silikonowej na muffiny Gerlach SMART. Każdą foremkę wypełnij maksymalnie do ¾ wysokości. Dzięki usztywnianym brzegom formy, ciasto nie będzie wyciekać na zewnątrz.
Muffinki bananowe z żurawiną wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut. Gdy babeczki się zarumienią, wyjmij je z piekarnika i odstaw na bok do wystudzenia.
Jakie banany wykorzystywać do pieczenia?
Do pieczenia wykorzystuj bardzo dojrzałe banany, które na skórce posiadają już brązowe plamy. Są one zdecydowanie bardziej słodkie i doskonale komponują się z tego typu wypiekami. Na dodatek często znajdziesz je na przecenie w sklepach!
Dlaczego piekarnik powinien być dobrze rozgrzany?
Nim włożysz do piekarnika słodkie masy na ciasto, czy muffinki, ten powinien być dobrze rozgrzany. Dzięki temu masa od razu zacznie się ścinać i wyrastać, tworząc puszyste i naprawdę smaczne wypieki. Z tego powodu nie rezygnuj nigdy z tego kroku!
Dlaczego do wypieków używa się cukru trzcinowego?
Cukier trzcinowy ma karmelowy posmak i doskonale pasuje do wielu wypieków, a zwłaszcza do tych, które mają w składzie banany – te idealnie komponują się z karmelem wszelkiego rodzaju.