Zestaw sztućców 68 szt. ANTICA połysk
Omlet z ryżem i krewetkami jest propozycją na bardzo pożywne i sycące śniadanie bądź kolacje. Przygotujesz je z wykorzystaniem patelni. Przepis został stworzony we współpracy z Pracownią Smaku. Sprawdź, jak zrobić go krok po kroku.
Co jest potrzebne na omlet z ryżem i krewetkami?
- 2 jajka
- 1-2 łyżki sosu sojowego
Farsz na jeden omlet
- 50 g ugotowanego ryżu basmati
- 20 g cebuli, pokrojonej w kostkę
- odrobina czosnku, posiekanego w kostkę
- 10 g marchwi i selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 10 g zielonego groszku
- odrobina imbiru
- posiekana nać kolendry
- 5-10 krewetek baby
- sos sojowy do smaku
- sos rybny do smaku
- olej do smażenia
Jak przygotować omlet z ciasta ryżowego z krewetkami?
Zacznij od ubicia składników omletu na puszystą piankę. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością tłuszczu i smaż na niej cienkie omlety. Podane składniki (2 jajka) wystarczą na stworzenie jednego omletu.
Ugotuj ryż. W osobnej patelni podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj do niej warzywa oraz niewielką ilość imbiru (im więcej, tym mocniej przyprawione będzie danie). Smaż przez kilka minut. Dodaj nać kolendry, krewetki baby w ilości wg. uznania i całość wymieszaj z ugotowanym ryżem. Dopraw sosem sojowym oraz sosem rybnym i ponownie przez chwilę smaż.
Farsz zawijaj w usmażonego wcześniej omleta. Danie możesz ozdobić, np. pokrojoną cienko marchewką, papryką czy ziołami. Tak przygotowanie możesz serwować. Smacznego!
Skąd wywodzi się podawanie omletu z ryżem?
Podawanie omletu z ryżem wywodzi się przede wszystkim z kuchni japońskiej, gdzie danie to znane jest jako omurice (skrót od omelette rice). Powstało na początku XX wieku jako element yōshoku – nurtu kuchni japońskiej inspirowanej kuchnią zachodnią. Tradycyjnie przygotowuje się je z ryżu smażonego z warzywami i kurczakiem, zawiniętego w cienki omlet i często polanego ketchupem lub sosem demi-glace. Danie szybko zyskało popularność również w Korei i Tajlandii, gdzie powstały jego lokalne warianty z dodatkiem owoców morza, tofu czy ostrych przypraw.
Co różni tzw. krewetki baby od innych krewetek?
Tzw. krewetki baby różnią się od innych krewetek przede wszystkim rozmiarem i delikatnością smaku. Są to bardzo małe krewetki, najczęściej z gatunku Palaemonetes varians lub młode osobniki większych gatunków. Ich mięso jest subtelne, mniej wyraziste, co sprawia, że dobrze komponują się z daniami, w których nie powinny dominować – jak np. w omlecie z ryżem czy sałatkach.
Ze względu na wielkość, nie wymagają długiego gotowania – wystarczy je tylko lekko podsmażyć lub sparzyć. W odróżnieniu od dużych krewetek tygrysich lub królewskich nie mają tak intensywnego smaku morskiego i są delikatniejsze w strukturze.
Taki omlet serwuje się na śniadanie, obiad czy kolację?
Omlet z ryżem i krewetkami jest daniem bardzo uniwersalnym – dzięki wysokiej wartości odżywczej i sycącemu farszowi można serwować go zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. W krajach azjatyckich, skąd wywodzi się tradycja tego typu potraw, najczęściej pojawia się on jako lekki lunch lub szybki posiłek wieczorny. Wersja z ryżem i owocami morza zapewnia dobre źródło białka, węglowodanów i witamin, co czyni go pełnowartościowym daniem na każdą porę dnia.
We współpracy z:

Pracownia Smaku w Katowicach
Autorka przepisu: Marlena Starzec
Zdjęcia: Karol Fatyga Fotografia
Miejsce warsztatów: Pracownia Smaku Jolanty Kleser, ul. Kościuszki 12/oficyna 9 w Katowicach